Земеделският министър Румен Порожанов днес бе призован на разпит в Специализираната прокуратурата в София във връзка с проверките за злоупотреби по европрограми, свързани със земеделското министерство и с Държавен фонд "Земеделие", чийто председател преди това бе той.

"Не, абсолютно!", отговори Порожанов на въпроса дали се чувства виновен.

На журналистически въпрос - как така прокуратурата отчита, че само нейната намеса е спряла изплащането на близо 20 млн. лв. субсидии, за които са били подготвени дори заповедите за плащане, той каза, че не един експерт, а много дирекции и експерти са проверявали и от тяхна страна.

На въпрос - как тогава си обяснява тези проблеми, той каза:

"Проблеми с усвоявания винаги е имало."

Единственият виновник било... поведението на бенефициентите по програми. Но пък...

"Ако има нарушения на служители, трябва да понесат някаква отговорност."

Той уверено заяви, че контролните органи в МЗ не са "бутафория". 

Само преди дни - на 3 май, зам. главният прокурор Иван Гешев намекна на брифинг, че Порожанов и експертите на земеделското ведомство също ще са част от проверката срещу хора, свързани с "бизнес империята Карнобат". Такава проверка бе предприета, след като наближи 8-месечният срок, при който Миню Стайков трябваше да излезе от ареста, където е по друго дело. Днес Порожанов е привикан именно по новото разследване срещу "Карнобатска" (поне официално).

Преди това прокуратурата изпрати безпрецедентно съобщение до медиите, с което опровергаваше тв изяви на министъра, в смисъл - че само те проверяват злоупотребите, а Порожанов да не се пришива към техните проверки, защото по-скоро е сред проверяваните.

На излизане от разпита министърът не беше много словоохотлив като каза, че по много начини се контролира получаването на евросубсидии, но някои злоупотреби не могат да бъдат предвидени. Той обаче отново заяви - точно както и премиеръъ Борисов в тв интервю вчера - че веднага е готов да подаде оставка ако му я поискат. Земеделският министър уточни, че това моеж да стане "по която и да е от темите" т.е. независимо дали за злоупотребите във фонд "Земеделие" или за изключително евтиния апартамент, който си е купил преди повече от десетилетие. Порожанов допълни,че всичко, касаещо имотното му състояние е обявено пред НАП и Сметната палата и нищо не го притеснява.