За пореден път в София, а и в други градове на страната, се проведе шествието на т. нар. Безсмъртен полк. Идеята на тази акция е да се отдаде почит на загиналите в борбата срещу нацизма. Провежда се по едно и също време с парада в Москва. 

Според съобщението на руското посолство шествието, което отбелязва 74-ата годишнина от края на Втората световна война, тази година трябваше да се проведе в 34 български града. Сред организаторите са дипломатическите представителства на Москва, руски и български неправителствени организации - Съюзът на ветераните от войните на България, Координационният съвет на руските съотечественици в България, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите и др.

И отново политици, свързани с левицата, присъстваха на тази акция, без да се притесняват, че се носят портрети и на Ленин, на Сталин и на Георги Димитров. И се развяват знамена със сърп и чук

На парада бяха забелязани президентът от 2002 до 2012 г. Георги Първанов, лидерът на БСП Корнелия Нинова, депутати от партията и др. В много случаи те са опоненти или пък твърдят, че всеки от тях е независим от другия. Оказа се обаче, че има какво да ги обедини.

Имаше представители и на българския клон на "Нощните вълци".

"Участниците в марша на „Безсмъртния полк”  се събраха в 9 часа пред паметника на Незнайния воин. Към тях се присъедини и президентът Румен Радев, който участва в церемонията по полагането на венци и цветя пред паметника по повод 74 години от края на Втората световна война", описа началото на събитието в."Дума".

Държавният глава участва в церемонията по полагането на венци и цветя пред Паметника на Незнайния воин в столицата по повод 74 години от края на Втората световна война. И се засече с участници в "Безсмъртния полк".

Според модерното европейско схващане отношението към Хитлер и Сталин е еднакво - като към хора, които са установили кървави тоталитарни режими, и са лично отговорни за избиването на много хора. От БСП обаче твърдят, че онези, които застъпват това схващане, създават разделение в обществото.

България е част от лагера на губещите във Втората световна война. А Съветската армия влиза у нас като окупаторка, след което установява марионетен тоталитарен режим, като на власт е БКП, чиито наследник е БСП. България участва в заключителната фаза на войната срещу Германия, но въпреки това не ѝ е признат статут на съвоюваща страна.

 Има твърдения, че участието на България в заключителната фаза на войната е допринесло за това да запазим Южна Добруджа. Според други обаче ние сме си върнали тази област още през 1940 г. със съгласието на всички велики сили, които воюват помежду си. И именно добрата дипломатическа работа тогава ни е гарантирало запазването на Южна Добруджа.