Една пета от българите, или приблизително милион и половина, са живели в материални лишения през 2018 г., показват данните на Евростат за стандарта на живот в ЕС.

Страната ни се нарежда на първо място в Европейския съюз по дял на хората, които не могат да си позволят да си плащат сметките редовно, да се хранят добре или да отопляват дома си.

България е страната с най-висок дял на бедни жители, следвана от Румъния и Гърция, а в най-малко лишения живеят в Швеция, Люксембург (съответно 1,1 и 1,2% от хората в тези държави казват, че имат проблеми да си плащат сметките) и Холандия. Така, когато ни е неприятно, че западните медии често представят държавата ни с клишето "най-бедната в ЕС", трябва да сме наясно, че става дума за статистика. 

Средният показател за гражданите в съюза е 3 пъти по-нисък от този у нас. Според данните най-тежко е положението при възрастните над 65 години, както и при децата до 16-годишна възраст.

Има и нещо положително. Сред 28-те в ЕС България е с най-висок процент намаление на граждани, които са живели в материални лишения – от 30% през 2017 г. до 21% през миналата година