Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Кампанията за Евроизбори 2019 стартира на 26-и април. Традиционно медийното отразяване представлява най-голямото перо от партийните разходи по време на предизборните кампании – само за пример, през 2017 г. по време на кампанията за предсрочни парламентарни избори средствата за медии възлизаха на 5 592 037 лв. (или 55 % от всички разходи). Това пише в свой анализ сайтът Отворен парламент.

Съгласно Изборния кодекс медиите, които отразяват предизборната кампания на кандидатите, следва да публикуват сключените договори с тях в тридневен срок след подписването им и да ги премахнат не по-рано от обявяване на резултатите от изборите.

Институт за развитие на публичната среда отново провежда мониторинг на изпълнението на изискванията в кодекса. Той обхваща официалните страници на 44 национални и регионални медии – 11 телевизии, 3 радиостанции, 16 вестника и 14 информационни сайтове и агенции. Това са, както следва:

Десет дни след началото на предизборната кампания публикуваме междинни резултати от мониторинга, с актуалност към 6-и май 2019 г.

Според Изборния кодекс заплащането на медийните услуги става предварително (т.е. преди съответното излъчване или публикуване) и при спазване на обявените от съответния доставчик ред, условия и цени, които трябва да са еднакви за всички.

Към 6-и май 2019 г., половината от включените в мониторинга медии са публикували информация за сключени договори с участници в изборите.

Останалите 22 медии нямат или не са публикували сключени договори с участниците в предизборната надпревара. Това са: телевизиите – Европа, Алфа ТВ, ТВ+, вестниците – в. 24 часа, в. Дума, в. Сега, в. Монитор, в. Телеграф, в. Марица, в. Струма, в. Борба, в. Черноморски фар, в. Черно море, в. Старозаорски новини, в. Утро, в. АрдаNews и агенциите – Vesti.bg, BGnes.com, Novini.bg, Blitz.bg, TopNovini.bg, ВяраНюз.

Въпреки че в. 24 часа отразява обширно предизборната кампания (снимки от броевете от 04.05. и 06.05. на изданието по-горе), към този момент от медията не са публикували договори с нито един политически субект. Следва да посочим, че вестникът е спазил изискването за маркиране на платено съдържание, но не го прилага към всички публикации, които очевидно са част от предизборната кампания.

Във в. Дума и в. Труд също има редица статии, които явно  са част от предизборната кампания, но не са отбелязани като такива.

От публикуваните до този момент договори става ясно, че медийната група на bTV (305 150 лв. без ДДС) e привлякла най-много средства за десет дни след старта на кампанията. Следва групата на NOVA (183 756 лв. без ДДС) и ТВ Евроком, която въпреки договорите за безвъзмездно отразяване, се нарежда на трето място по привлечени средства (149 206 лв. без ДДС). Прави впечатление, че Канал 3 е сключил договори за 131 667 лв. без ДДС, което ги нарежда близо до обществената БНТ (143 379 лв. без ДДС).

Интересно е да се посочи, че според изследване на медийния пазар на агенция “Медия Клуб”, ТВ Евроком и Канал 3 не са сред каналите с най-много зрители (замервания на Nielsen и GARB).

Според публикуваните данни за договори в 22-те медии, единадесет от регистрираните в кампанията субекта не са изразходвали средства за медийна кампания. Това са, както следва: КП “Път на младите – НДСВ и ПП Новото време”, Ваня Григорова – независим кандидат, Венислава Атанасова – независим кандидат, КП “Възход”, Десислава Иванчева – независим кандидат, Минчо Куминев – независим кандидат, ПП “ДОСТ”, ПП “Глас народен”, ПП “Движение 21”, Христо Симеонов – независим кандидат, ПП “Движение Презареди България”.

Тук следва да посочим обаче, че телевизия Евроком е подписала безвъзмездни договори за отразяване на партията на Николай Бареков (който има и предаване в същата телевизия), както и с независимия кандидат Минчо Куминев (депутат от АТАКА в 44-то НС).

ТВ Евроком единствена е публикувала договори за безвъзмездно отразяване, като освен горепосочените участници, такива имат и ПП “Възраждане” и Коалиция “Движение Заедно”.

Останалите 16 формации, които през изминалия период са сключили договори с мониторираните медии, са разходвали общо 1 576 475 лв. (без ДДС).

Към 6-и май най-много средства за отразяването на предизборната кампания са вложили от ПП ГЕРБ – 393 367 лв. (без ДДС) – това са около ¼  от всички похарчени средства в кампанията до момента. На второ място по разходи за медии в кампанията е коалиция “Воля – Българските родолюбци” – 313 621 лв. (без ДДС), а на трето – КП “БСП за България” – 224 081 лв. (без ДДС).

Следващата статия по тази тема ще бъде публикувана на 16-и май., пишат от Институт за развитие на публичната среда.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.