"Мирът изисква и моли да направим от диалога - път за взаимно опознаване, за да се срещнем в това, което ни обединява, да се уважаваме в това, което ни разделя, да се научим да гледаме на бъдещето като възможност."

Посланието бе отправено от папа Франциск от площад "Независимост", където в неделя следобед, въпреки лошото време в София, се събраха хиляди граждани и политическият елит на страната за кулминацията на двудневното посещение на главата на Римокатолическата църква в България - молитвата за мир.

На сцената до папата бяха ръководители на мюсюлманското вероизповедание, на арменската църква, на евангелската-протестантска общност, на евреи, католици. Както се и очакваше след решението на Светия синод за неучастие в събития на папа Франциск, на сцената не се качи представител на Българската православна църква. Мястото беше заето от директора на дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет Емил Велинов.

Събитието започна с изпълнение на детски хор на песента "Ние сме светът"/We Are The World. Шест деца, изповядващи всяко различно вероизповедание, запалиха шест фенера със свещи на сцената - като символ на победата на светлината и мира над тъмнината и противопоставянето.

Всеки представител на вероизповеданията в България трябваше да отправи на свой език и по свой канон молитва или призив за молитва. Направиха го всички. Българската православна традиция беше представена само от детски хор, който изпя "Дядо Господи, прости ме" - по Иван Вазов.

Молитвата на самия папа Франциск бе молитвата на Свети Франциск от Асизи. Последва словото му:

Скъпи братя и сестри,

Молехме се за мир с думи, вдъхновени от Св. Франциск от Асизи, велик влюбен в Бог, Творец и Отец на всички. Любовта, на която той бе свидетел със същата страст и искреност към творението и към всеки човек, който срещаше по своя път. Любов, която е променила погледа му, давайки му да осъзнае, че във всеки един има "проблясък на светлината, която идва от личната ни сигурност, че сме безкрайно обичани, над всичко". 

Любов, която го е накарала да бъде истински миротворец. И всеки от нас, по неговия пример, също е призован да стане строител, "занаятчия" на мира. Мир, за който трябва да се молим и за който трябва да работим, дар и задача, подарък и постоянно усилие за изграждане на култура, в която дори мирът е основно право. Активен и "укрепен" мир срещу всички форми на егоизъм и безразличие, които ни карат да поставяме дребните интереси на някои над неприкосновеното достойнство на всеки човек.

Мирът изисква и моли да направим от диалога - път, от общото сътрудничество - наше поведение, от взаимното опознаване - метод и критерий, за да се срещнем в това което ни обединява, да се уважаваме в това, което ни разделя и да се насърчим да гледаме на бъдещото като пространство на възможности и достойнство.

Тази вечер сме тук, за да се молим пред тези факли, донесени от нашите деца. Те символизират огъня на любовта, който гори в нас и който трябва да се превърне във фар на милосърдието, фар на любов и мир в средата, в която живеем. Фар, който бихме искали да запали целия свят. С огъня на любовта ние искаме да разтопим леда на войната.

Преживяваме това събитие за мир при руините на древна Сердика, в София, сърцето на България. Оттук можем да видим местата за поклонение на различни Църкви и вероизповедания: "Св. Неделя", на нашите православни братя, "Св. Йосиф" на нас - католиците, синагогата на по-големите ни братя-евреите, джамията на нашите братя мюсюлмани и в близост - църквата на арменците. На това място, в продължение на векове, са идвали софиянци българи, пренадлежащи към различни културни и религиозни групи, за да се срещнат и разговарят. Нека това символично място се превърне в свидетелство за мир. В този момент гласовете ни се сливат и в унисон изразяват желание за мир: нека мирът се разпространи по цялата земя!

Всеки, който и където да се намира, може да каже: "Направи ме инструмент на твоя мир".

Апелът е да се осъществи мечтата на папа Св. Йоан XXIII за една земя, където мирът да бъде като у дома си. Да следваме неговото желание и с живота си да кажем: Pacem in terris! Мир на земята на всички хора, които Господ обича."

Папа Франциск ще отпътува от София за Северна Македония утре сутрин, където продължава посещението му на Балканите. Ще го изпрати премиерът Бойко Борисов, който го и посрещна на летище София на 5 май.