Гунди и Котков

Легендарни спортисти днес бяха обявени за почетни граждани на столицата по случай Деня на София. На празничното си заседание Столичният общински съвет даде званието на футболните легенди Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков. Съпругите на двамата присъстваха на церемонията.

По случай 100-годишнината на спортен клуб „Левски“ наградени бяха легендарната състезателка по спортна стрелба ген. Нонка Матова, председателката на Българската федерация по художествена гимнастика Илияна Раева, бившият гимнастик и ексгенерален секретар на федерацията по спортна гимнастика Васил Парушев, който от години живее в САЩ, управителят на тенис-комплекса на „Левски“ в Борисовата градина - Димитър Войнов и др.

Почетни граждани на София станаха още мореплавателят кап. Николай Василев Джамбазов, скулпторите проф. Георги Чапкънов-Чапа и Вежди Рашидов, музикантите проф. Ангел Станков и проф. Йосиф Радионов, борецът Александър Томов, легендата в щангите Янко Русев и др. Сред прославилите България по света спортисти, признание получи и културният аташе на Франция Давид Вейзман.

София отбеляза празника с множество тържествени събития. Денят на Вяра, Надежда, Любов и майка им София започна с тържествен водосвет и официална церемония по издигане знамето на града в присъствието на президента Росен Плевнелиев, министър-председателя проф. Георги Близнашки, кметицата на Столична община Йорданка Фандъкова и много други официални лица, жители и гости на столицата.

По повод празника изложба представя софийския транспорт през последните 113 години, а достъпът до общинските музеи е свободен. Район „Студентски“ дава начало на серия от спортни събития на кампанията „Спортът е за всички“.  Открива се XII Световен конгрес на Международната асоциация за семиотични изследвания, както и втората изложба от фестивала „Фотофабрика”