Роденият във Великобритания актьор Питър Мейхю, изиграл ролята на Чубака в пет от филмите "Междузвездни войни", почина на 74-годишна възраст, съобщи семейството му, цитирано от Ройтерс.

Мейхю, превъплътил се в образа на високия, предан рунтав другар и втори пилот на космическия бунтар Хан Соло, издъхна вчера в дома си в северната част на Тексас, заявиха роднините му в неговата страница в Туитър, без да посочат причина за смъртта.

Роденият в Лондон през май 1944 г. Мейхю бе висок цели 2,21 метра, припомни АФП.

Мейхю гушнал Кари Фишър през далечната 1978 г.

Той бе избран от Джордж Лукас през 1977 г. да изиграе емблематичния герой в сагата. Тогава Мейхю работи като чистач в болница, и се връща на същата работа след заснемането на "Нова надежда". Едва след участието си в трите филма от Оригиналната трилогия започва да получава актьорска работа. Първият му филм всъщност е "Синбад и окото на тигъра" през 1976 г., където има малка роля - на минотавър.

Кариерата му остава фокусирана върху "Междузвездни войни", но пише и две книги за деца - "Да пораснеш гигант" и "Моят любим гигант", насочени към различните деца и срещу тормоза в училище. Мейхю не страда от позната форма на гигантизъм, тялото му е пропорционално. Голяма част от здравословните му проблеми обаче бяха свързани с ръста - през 2013 г. му се наложи смяна на ставите на двете колена, а през 2018 г. - операция на гръбнака.

През 2005 г. Мейхю става натурализиран гражданин на САЩ. Шегува се, че "пак не получих медал", намек към финалната сцена на първия "Междузвездни войни", в който принцеса Лея награждава Люк Скайуокър (Марк Хамил) и Хан Соло (Харисън Форд), но Чубака остава без медал, което възмущава феновете и е повод за шеги и закачки десетилетия наред.

Снимка от снимачната площадка на "Завръщането на джедаите", в която Мейхю за малко сваля маската на уукито.

Феновете на "Междузвездни войни" реагираха остро и на съдбата, отредена на Чубака в книгите, издавани след оригиналната трилогия (които вече не са официална част от историята, тъй като новите епизоди ги заместват). Там Чубака загива, спасявайки децата на Хан и Лея (в книгите те имат три) от падаща върху планета луна. 

Последното участие на Мейхю е в "Междузвездни войни: Епизод VII - Силата се пробужда" (2015 г.). За следващия епизод е отбелязан като "Консултант по Чубака", но поради здравословни проблеми в костюма на Чубака е финландецът Йонас Соутамо.