Българското министерство на външните работи (МВнР) излезе с позиция, в която призова за незабавни и прозрачни президентски избори във Венецуела. Във вторник силите около президента Николас Мадуро съобщиха за "незначителен опит за преврат", който е бил осуетен от части на венецуелската армия. Военният министър Владимир Падрино съобщи, че в опита за преврат са участвали войници, които били "подлъгани" от опозицията, но се върнали в казармите по заповед на командирите си.

"България подкрепя венецуелския народ в неговия стремеж за активна гражданска позиция срещу диктатурата и насилието. Категорични сме, че трябва да има мирно решение на кризата и осигуряване на плавен преход към легитимна, демократично установена власт. Ситуацията в страната и пропастта, до която е докарана - политическа, социална и икономическа, не търпи абсолютно никакво отлагане на крайно необходимите да бъдат проведени свободни и прозрачни президентски избори.", пише в позицията си българското министерство на външните работи.

Малко след съобщението за "предотвратения" опит за преврат военното командване излезе с позиция, че въоръжените сили продължават да са "верни на конституцията". Оттам съобщиха, че войниците, участвали в "преврата" са откликнали на призивите на опозиционния лидер Хуан Гуайдо да въстанат срещу президента Николас Мадуро. Това доведе до сблъсъци с верните на Мадуро сили близо до военновъздушна база в Каракас.

В изявление държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че президентът Николас Мадуро е бил готов да напусне страната вчера сутринта, изправен пред призива за въстание на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, който се подкрепя от Вашингтон. Мадуро обаче променил плановете си, след като Русия се намесила.

"Призовавам въоръжените сили да продължат да изпълняват "операция "Свобода". На 1 май, ще продължим. В цяла Венецуела ще сме на улиците", каза вчера Гуайдо във видео послание, публикувано в социалните мрежи.