Общините ще трябва да върнат или да прихванат "надвнесен" данък на гражданите, които имат имоти в населени места, определени като курорти от Министерския съвет. Това става ясно от промени в Закона за местните данъци и такси, внесени от дерутати от ГЕРБ преди Великденските празници.

Дотук се стига, след като Конституционният съд отмени приети в края на 2018 г. текстове в същия закон, претендиращи да обложат справедливо собствениците на имоти в курорти, когато тези имоти не са единствено жилище и не са регистрирани като туристически обекти. Причината - съмнението, че в някои случаи къщи и апартаменти се отдават на туристи, без за това да се начислява налог.

Вносители на идеята първоначално бяха депутати от НФСБ на Валери Симеонов. В крайна сметка се прие, че върху имотите в курорти, които не са единствено жилище, ще се дължи допълнителен данък. Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд и той отмени разпоредбите с основен мотив, че са дискриминационни. 

Размерът на допълнителния данък се определяше от общините. Тъй като местни данъци се изчисляват в началото на годината, но важат за цялата година, сега на депутатите им се налага да поправят закона така, че "ощетените" от противоконституционните текстове да бъдат възмездени. В мотивите към законопроекта на депутатите от ГЕРБ не става ясно колко хора са били засегнати от допълнителния данък, колко от тях вече са го платили и какъв е размерът на сумата, която общините ще трябва да върнат или да приспаднат на гражданите при следващи данъчни плащания.

От обявения за противоконституционен данък засегнали бяха не само собствениците на имоти в населени места като Варна, Бургас, морските общини и местата, обявени за курорти в планините, но и например притежателите на имот в Панчарево край София и други селища или част ито такива, които са попаднали в списъка на курортите от местно значение.