Има заговор на джихадистите още този уикенд да бъде убит папата при посещението му в Албания, алармира посланикът на Ирак във Ватикана Хабиб ал Садр. Той предупреди, че заплахите на терористите са достоверни, но не разкри източника на информацията. Най-вероятно това са спецслужби и световни разузнавателни централи.

Дипломатът подчерта, че светият отец Франциск е една от главните мишени на главорезите от т.нар. Ислямска държава и ако те не успеят сега, могат да направят опит по време на визитата на папата в Турция през ноември. Хабиб ал Садр е убеден, че джихадистите готвят и атентат в сърцето на Ватикана - базиликата "Свети Петър". Според него те искат да убият главата на Римокатолическата църква и могат да се опитат да го сторят и в Рим, защото сред джихадистите вече има и италианци. А този факт прави много трудна задачата на охраната, която няма как да разпознае убиеца в огромното множество, което изпълва площада пред базиликата "Свети Петър" на откритите меси.

Както е известно папа Франциск отказа да използва бронирания папамобил и поздравява хората на площада, обикаляйки го с открита кола. Така той става изключително лесна мишена.

На 13 май 1981 година именно на този площад сивият вълк Агджа простреля папа Йоан-Павел II, който оцеля по чудо.