Ромският активист Христо Николов подаде жалба срещу зам. -главния прокурор Иван Гешев до комисията по дискриминация. Жалбата е по повод телевизионно интервю на Гешев, в което той каза "... и циганите така правят". Според Николов по този начин Гешев подбужда към дискриминация.

Ето какво се казва в жалбата на Николов:

ЖАЛБА СРЕЩУ ИВАН ГЕШЕВ ЗА ДИСКРИМИНАЦИЯ

До
председателя
на КЗД 
доц. Ана Джумалиева 

Вх. 44-00-1405
25.04.2019г.

Жалба 
От Христо Петров Николов 

Уважаема г-жо Председател,

Настоящата жалба подавам като заявявам, че лично съм засегнат от тези твърдения в качеството ми на български гражданин от ромски произход. Повод са изявлението на заместник главния прокурор на България – шеф на специализираната прокуратура господин Иван Гешев в предаването на сутрешния блок" по ,,Канал 1” с заглавие „Между арестите и скандалите“, излъчено на 17.04.2019 год. от 8,05 часа. В предаването в интервюто си на 6-та минута и 05-57 та секунда, господин Иван Гешев описва ромите цитирам ,, и…циганите така правят включително и по делата”. Направи твърде нетипичен коментар по отношение на ромите. Чрез своите думи заместник главния прокурор и директор на специализираната прокуратура отписва и не признава българските граждани от ромски произход като част от българския народ, разделя от останалата част от българската нация. Определя и обобщава, че всички роми са фактор на който да не се вярва, лъжат и променят показанията си. Иван Гешев определя с думите „циганите“ ромската общност, целенасочено използва наслоеното с негативни нагласи „цигани“ , вместо легалното наименование роми ,ромска общност. Иван Гешев с думите, подбужда към дискриминация по признак етническа принадлежност. Чрез внушения изразени словесно от Иван Гешев извършва дискриминация под формата на тормоз и подбуждане, спрямо българските граждани от ромски произход.

Моля на основ.чл.50 ,т.1 от ЗЗдискр да образувате производство срещу посоченото лице Иван Гешев , за целта моля да бъде изискан от Канал 1 оригиналния запис . Като доказателство прилагам и моля да бъде свален записа от следния линк.