БНБ пак отложи решението на казуса КТБ. Централната банка удължи срока, в който КТБ и ТБ "Виктория" ще останат под специален надзор и няма да работят, а потенциални инвеститори, различни от акционерите ще получат шанс да спасят финансовата институция. Всичко това стана ясно от съобщение на БНБ.

БНБ посочва, че окончателното решение за съдбата на КТБ трябва да стане известно в периода 1-20 ноември. Търговска банка "Виктория" ще бъде оздравена, посочват от централната банка.

Новото отлагане идва на фона на новината, че мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев се е предал на властите в Белград. Той бе издирван от Интерпол заради длъжностно присвояване в особено големи размери. 

Срокът на надзора над двете банки - КТБ и Търговска банка "Виктория" се удължава с два месеца. Това означава, че КТБ остава затворена до 28 октомври, а "Виктория" - до 20 ноември.

"Към настоящия момент продължават да са налице условията, довели до поставяне на КТБ АД под специален надзор. Банката продължава да изпитва остър недостиг на ликвидност за изпълнение на задълженията си към депозантите и други кредитори, които са в размер общо на 6 227 521 хил. лв. към септември 2014 г., а за ТБ "Виктория" ЕАД възлизат на 285 786 хил. лв.", уточняват от БНБ.

Между 28 октомври и 20 ноември БНБ ще даде възможност на акционерите и други потенциални инвеститори, заявили желание за преструктуриране на КТБ да отправят предложение, съдържащо конкретни финансови и правни ангажименти за предоставяне на капитал и ликвидност.

"Това ще стане на база резултата от оценката за състоянието на КТБ АД и докладваното съотношение за капиталова адекватност", уточняват от БНБ.

Наскоро Оманския фонд декларира пред БНБ, че има амбицията да спасява банката. От негово име базираният във Виена фонд EPIC предложи план, чиито детайли инвеститорите поискаха да не бъдат публично оповестявани.

 

Според БНБ преди да се направи ясна оценка на качеството на активите и капиталовата адекватност на КТБ АД, не е възможно да бъдат взети икономически обосновани и правно обвързващи решения за бъдещето на банката.

 

Трите одитора "Ърнст и Янг Одит" ООД, "Делойт одит" ООД и "Афа" ООД имат срок до 20 октомври да внесат в БНБ цялостна оценка за активите на КТБ, а до края на октомври - отчет за капиталовата й адекватнос, посочват още от централната банка.

"Независимо от факта, че оценката на активите и надзорните отчети на ТБ "Виктория" ЕАД показват, че към този момент банката посреща регулаторните изисквания за капиталова адекватност, банката не може да получи държавна помощ, тъй като при разрешаването на такава помощ от Генерална дирекция "Конкурентоспособност" на Европейската комисия (ЕК) ТБ "Виктория" ЕАД, трябва да се разглежда като част от групата на КТБ и изискванията за държавна помощ трябва да са изпълнени от групата като цяло", пише още в съобщението на БНБ.