Правосъдие

По отношение на сектор "Правосъдие" от Реформаторския блок излизат с доста конкретни предложения, част от които налагат и изменения в конституцията. Неслучайно ги определят и като "първи стълб" в програмата си. Предложенията на ГЕРБ пък са доста общи. Допирните точки между двете партии са малко. Все пак и двете говорят за независимост на системата, за бързи и прозрачни процедури, както и за обществен контрол.

ГЕРБ пък набляга на електронното правосъдие, на института на съдебните заседатели и настоява за пореден нов Наказателен кодекс. Не се споменава нищо за отделянето на прокуратурата от съдебната власт, първа стъпка от които е "двукамарният ВСС", за промяна в основния закон и прочее идеи, залегнали в предложенията на Реформаторите и на редица НПО за изменения в Стратегията за съдебна реформа.

Сигурност и вътрешен ред

В тази графа определено има доста сходство между програмите на реформаторите и на ГЕРБ. То се съдържа в предложенията за гарантиране на конкурсното начало при назначенията, засилване на полицейското присъствие в малките населени места като от Блока дори са го формулирали като "във всяко населено място полицай". В програмата на ГЕРБ пък се настоява и допълнително за изграждане на "Общинска полиция" в тези малки населени места. Съвпадение има и в обещанието за законова регламентация на специалните служби като от партията на Бойко Борисов настояват за приемане на изготвените в мандата й, но в последствие неприети, няколко закона за тях. И двете формации настояват и за контрол и отчетност над спецслужбите - ГЕРБ - парламентарен, а реформаторите искат публични годишни отчети и на областните структури на МВР.

Външна политика

Програмите и на двете партии в сектор "Външа политика" почти напълно се покриват. И ГЕРБ и реформаторите искат България да участва активно в процеса на взимане на решения в ЕС, както и електронно консулски услуги за българите зад граница. Говорят и за активна политика по отношение на Балканите. 

В програмата на Блока обаче се споменават и отношенията ни с Русия. Оттам посочват следното: " Равнопоставени отношения с Русия, освободени от зависимости".

Отбрана

Освен доразвиване на отбранителните способности на армията ни, сходството между управленските програми на Блока и на ГЕРБ по отношение на сектор "Отбрана" не е голямо. Отново малко по-конкретни в предложенията си са реформаторите. От ГЕРБ говорят и за запазването на социалните придобивки на военослужещите като обезщетенията от ен на брой заплати на куп при освобождаване от служба.

Икономика

По отношение на финансите и двете формации смятат, че действащите ставки на преките данъци трябва да бъдат запазени, но и говорят за облекчаване на данъчната политика. Искат и да се държат и нива на нисък държавен дълг и бюджетен дефицит, както и че България трябва да се присъедини към Единния банков съюз. И ГЕРБ, и РБ обещават намаляване на административната тежест за привличане на бизнес инвестиции.

По отношение на енергетиката, също без изненади, и двете политформации говорят за независимост. 

В сектор "Туризъм" основен акцент и при ГЕРБ, и при РБ е създаването на специално министерство. В момента за него отговаря министерството на икономиката и енергетиката. 

По отношение на транспорта допирните точки между двете партии също не са малко. Наблягат на строителството на магистрали и развитието на жп сектора, както и на екологичния транспорт.

Социална политика

Точка първа по отношение на образованието и при двете формации е увеличаване на държавното финансиране. Искат още независима система за оценяване на училищното образование, а по отношение на висшето - нова система за акредитация, както и учебната програма да е съобразена с нуждите на бизнеса. 

И ГЕРБ, и коалицията искат още увеличаване на държавните субсидии в областта на науката.

Сходства имат и в болната тема - здравеопазване, но малко. Може би причината е в това, че програмата на ГЕРБ в тази й част е доста по-обстоятелствена. Покриват се напълно единствено по отношение на нуждата от въвеждане на електронна здравна карта.

Администрация

И двете политформации говорят за контрол над държавната администрация и за подбор на професионалисти. Разликата е в това, че партията на Борисов смята, че свиването на разходите в сектора трябва да вървят и с цялостната промяна на структурата, докато реформаторите не споменават за друг вид реформа:

"ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА НАМЕСА В ДЪРЖАВНАТА И ОБЩИНСКИТЕ АДМИНИСТРАЦИИ. Така се преустановява практиката всяка власт да си назначава собствена администрация, а всеки министър да си бъде като феодал в министерството и да изпълнява поръчки на спонсорите си чрез обществените поръчки, подаряването на публична собственост и много важно - настаняването на кадри на мафията във всички възлови позиции в администрацията".

И ГЕРБ, и Блокът са включили в програмите си и точки, свързана с електронното управление. По понятни причини, те не могат да се различават особено, следователно и не се.

Сходство има и по отношение на обещанията за децентрализация, включително финансова, която да направи общините по-малко зависими от държавата. Както Клуб Z писа, от ГЕРБ пък стигнаха дотам, че обещаха общините сами, по тяхна преценка, да определят добавка към данъка върху доходите на физическите лица в полза на местните бюджети. 

Двете формации говорят и за открито управление и контрол и участие на гражданското общество във взимането на решенията. Там също имат немалко допирни точки. Основната от тях е промяна в закона за референдумите така че да се разширят местните инициативи за организиране на допитване.