Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

От БСП отново настояха президентът Росен Плевнелиев да разсекрети стенограмите от консултациите за КТБ, проведени на 29 юни.

Днес за това призова лидерът на левицата Михаил Миков. Той е поискал да му бъдат предоставени "официални извлечения от стенограмите" по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Мотивът: имало разнопосочни информации за позициите, застъпени от присъстващите представители на партии. Това обуславя и обществения интерес от внасяне на яснота по въпроса за тези важни обществени теми

"Консултациите бяха свикани спешно след кризата с КТБ и опитите за дестабилизиране на банковия сектор. На тях присъстваха: премиерът, представители на парламентарните партии, управителят и подуправителят на БНБ. Разговорите завършиха с общо становище, че банковата система е стабилна, а влоговете на гражданите и фирмите са гарантирани", отбелязва Миков в заявлението.

Става въпрос за заседанието, след което излезе информация, че различни политически представители, подкрепени и от БНБ, са настоявали за т.нар. банкова ваканция. Още тогава червеният депутат Румен Гечев, който участва в тези консултации, обяви, че е имало такова предложение, но левицата и банковата асоциация са успели да го спрат.

Гечев посочи още, останалите участници в срещата са щели да взривят финансовата система и я определи като "опит за държавен преврат". 

От "Дондуков" 2 обаче вече дадоха един отказ на подобно искане. То бе от гражданина Стефан Стойков, който също пусна искане до обществена информация по ЗДОИ. От администрацията на Плевнелиев обаче върнаха отговор, че стенограмата представлява "професионална тайна" по Закона за кредитните институции, както и "служебна обществена информация" по ЗДОИ.  

Можела да бъде разсекретана само при "надделяващ обществен интерес", какъвто според "Дондуков" 2 нямало в случая. 

Ключови думи

Коментари

петя

и аз искам да се рзсекретят, а ти?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.