След победата на Володимир Зеленски в президентските избори на Украйна страната ще стане единствената в света освен Израел, чиито президент и министър-председател са евреи, пише днес Кнаан Липшиц във в. "Таймс ъв Израел".

Когато Зеленски положи клетва като президент, неговият министър-председател, поне засега и възможно - до парламентарните избори по-късно тази година - ще бъде Володимир Гройсман, еврейски политик, който беше кмет на град Виница.

Коментаторът отбелязва, че победата на Зеленски е била очаквана заради процъфтяващата при предшественика му Петро Порошенко корупция, на за мнозина е необикновена решителната му победа въпреки еврейските му предци - майка му Рима е еврейка и той спомена това на шега по време на кампанията.

В края на краищата, Русия и други критици, твърдят, че украинското общество има сериозен и наследствен проблем с антисемитизма, пише изданието.

"Представете си чистокръвен евреин с вид на герой на  Шолем Алейхем (псевдоним на Шолем Наумович Рабинович, руски евреин, писател и драматург 1859-1916 г. - б.р.)  да победи съкрушително в страна, където прославянето на нацистки престъпници е узаконено", писа Авигдор Ескин, руско-израелски коментатор в анализ публикуван по-рано този месец от агенция Регнум.

Eскин обясни обвиненията в антисемитизъм срещу Украйна с руската пропаганда, но отбеляза, че наистина има украински закони, прославящи нацистки престъпници и че не само Русия ги критикува. Осъди ги и американският Конгрес миналата година. Тогава и израелското правителство отбеляза Украйна като проблемна страна в годишния си доклад за антисемитизма. 

Става дума за публично отдаване на почит на украинско опълчение, което се е било на страната на нацистка Германия през Втората световна война и чиито войски са участвали в зверства срещу евреи.

Правителството на Порошенко много насърчаваше прославата на тези войски и техните предводители като борци за украинска свобода, посочва авторът. То настояваше, че те са взели страната на Германия, за да се бият срещу доминирания от Русия Съветски съюз.

Няколко града в Украйна нарекоха улици на сътрудничилия на нацистите Степан Бандера, който и преди Порошенко беше обект на открито демонстрирана почит в западната част на страната.

В западноукраинския град Лвов националисти празнуваха с разрешението на градските власти годишнина 14-та Галицийска дивизия, част от нацистките СС-войски. Мъже облечени в есесовски униформи маршируваха по улиците.

"Таймс ъв Израел" коментира, че това би било немислимо при корумпирания проруски президент Виктор Янукович, свален в бунта през 2013 г., който завърши с избора на Порошенко.

Зеленски е казвал, че той лично не одобрява почитта към хора като Бандера, когото описа като "герой за някои украинци". Това беше резервинана формулировка в сравнение с безрезервното им приемане от представители на държавата при Порошенко.

В някои крайнодесни кръгове работата на Зеленски в телевизия притежавана от еврейския милиардер Ихор Коломойски беше доказателство за принадлежността му към "еврейската кабала". Но това направи Зеленски популярен сред други националисти, които оценяват репутацията на Коломойски като сърцат патриот.

Френският философ от еврейско произход Бернар-Анри Леви също спомена кървавата история на украинските евреи в интервю с 41-годишния Зеленски, сина на учени, които са живели близо до бази на Съветската армия в Украйна, което той публикава в сп. "Поан".

"Неговият юдаизъм. Изключително е, че възможният бъдещ президент на страна на Шоата (Холокоста - б.р.) и Бабий Яр (пролом край Киев, където нацисти и техни местни помагачи извършван масови разстрели на евреи) край Днепър...", писа Лени. "Това постмодерно деге, е новото доказателство, че вирусът на антисемитизма е удържан".

Без да отрича еврейското си потекло, Зеленски е отказал да го обсъжда надълго, писа още Леви. На този въпрос той отговорил самоиронично:

"Фактът, че съм евреин е едва на 20-о място в моя дълъг списък от недостатъци".