Бившият турски премиер Ахмет Давутоглу отправи критики към управляващата "Партия на справедливостта и развитието" (ПСР) на Ердоган, предаде "Ройтерс". Според него провалът на местните избори се дължи на промяната в политиките и сближаването ѝ с националистите.

Три години след като си подаде оставката в знак на протест срещу нарастващите авторитарни амбиции на Ердоган, Давутоглу за първи път изрази публично недоволство спрямо партията, в която членува.

Той осъди предприетите мерки по възстановяване на икономиката, наложените ограничения в медийната среда и размиването на границите между властите. Давутоглу бе премиер на Турция в периода 2014-2016 г.

ПСР загуби контрола над столицата Анкара и най-големия град в страната Истанбул на местните избори на 31 март.

"Резултатът от изборите показва, че политиката ни по съюзяване е нанесла щети на нашата партия, както при доверието сред избирателите, така и по отношение на идентичността на партията", сподели Давутоглу в официалното си съобщение. 

ПСР и "Партията на националистическото движение" (ПНД) формираха коалиция преди президентските и парламентарните избори миналия юни, които Ердоган спечели, въпреки че имаше отлив на подкрепа на партията му сред избирателите.

През последните години се спекулира, че авторитетни представители на ПСР, сред които е и Давутоглу, ще я напуснат и ще създадат нова политическа формация. Подобни действия така и не са предприемани. В изказването на бившия премиер отсъстват намеци за бъдещи политически партии.

Вместо това той подчерта необходимостта от вътрешна реформа.

"Призовавам партийните ни ръководители и съответните органи да анализират всички тези неща, както и нашата бъдеща визия разумно и трезво", заяви Давутоглу.