Новата учебна година доведе и първите протестиращи миньори. Близо 100 души от работещите в мина “Черно море-Бургас“ протестираха тази сутрин, защото не са получавали заплатите си от два месеца. Следобед втората смяна също ще проведе протест. След два дни предстои миньорите да преминат в ефективна стачка под земята, ако до тогава не си получат заплатите.

Недоволството на миньорите обаче не е насочено срещу ръководството и собственика на предприятието – офшорна компания, свързвана в публикации с Христо Ковачки, а срещу Националната електрическа компания (НЕК).

Протестите са вторият удар срещу мината от началото на месеца. Преди две седмици доставчикът на електроенергия EVN постави на режим предприятието заради неплатени сметки – два часа няма ток, четири часа има. Няколко дни по-късно токът бе пуснат отново след извънредна среща в Министерството на икономиката и енергетиката и обещанието мината да започне да плаща сметката си, след като започне тя от своя страна да си получава парите от своите клиенти. От едната страна е сметка за ток за 102 хиляди лева, от другата – 2,7 милиона несъбрани вземания от НЕК.

Схемата е следната: мина „Черно море – Бургас“ продава въглищата си основно на „Топлофикация“ - Сливен, която освен да произвежда пара за отоплението на града, прави и ток, който продава на НЕК.

НЕК обаче не плаща. „Топлофикация“ - Сливен има да получава повече от 3 милиона лева. Като не влизат пари, сливенското предприятие не може да се разплати с доставчиците на въглища – основният е мина „Черно море – Бургас“. На практика парите на протестиращите миньори са част от тези над 3 милиона, които НЕК не плаща на сливенския ТЕЦ.

Този случай не е единствен. Дълговете на НЕК за последните четири години са 2,9 милиарда лева. Основната причина за това е задържането на цената на тока от управляващите. Така в системата не влизат парите, които могат да покрият сметката.

Според служебния министър Васил Щонов и цената на тока трябва да се повиши, и дългосрочните договори за изкупуване на ток на преференциални цени трябва да се обсъдят отново, и управлението на НЕК трябва да стане по-ефективно.

Досега тези въпроси не бяха решавани, а цената бе задържана под себестойност, за да няма социално напрежение. „Евтиният“ ток обаче доведе до дефицит в системата, който пък доведе до... социално напрежение.

За една година НЕК ще натрупа още 1 милиард дългове, прогнозира министърът. Това означава още забавени плащания по веригата и още протести.