Общо 27 900 души са участвали в антиправителствени протести във Франция вчера, от които 9 000 в Париж, предадоха ДПА и ТАСС, цитирайки официални данни. Това означава, че акцията, обявена от организаторите за "ултиматум на правителството", е имала по-скромни мащаби от протестите миналата седмица. На 13 април на френските улици излязоха 31 100 души.

Въпреки това при снощните сблъсъци са ранени 14 полицаи и задържани 182 протестиращи, съобщава ТАСС.

Организаторите обаче съобщиха значително по-високи цифри от официалната статистика. Според тях в протестите вчера са участвали 101 125 души.

Протестите в Париж бяха концентрирани предимно в източната част на френската столица. Стигна се сблъсъци между силите за сигурност и протестиращи. Запалени бяха множество превозни средства.

Протестиращите палеха огньове по време на шествието си, за да покажат на правителството, че възстановяването на катедралата "Нотр Дам" не е единственият проблем, който има нужда от решение.

Полицията използва водни струи и сълзотворен газ, за да контролира радикалните елементи, но въпреки сблъсъците с маскирани протестиращи, протестите бяха предимно мирни, предаде Асошиейтед прес.

Протестите на "жълтите жилетки" се провеждат за 23-и пореден уикенд. Движението иска по-ниски данъци, по-високо заплащане и повече използване на механизмите на пряката, а не представителна, демокрация, припомня ДПА.

БТА