Сблъсъци избухнаха днес в Париж по време на станалата традиционна демонстрация на "жълтите жилетки", които протестират всяка събота от ноември насам срещу социалната и данъчната политика на правителството, предаде Франс прес. Дори пожарът в парижката катедрала Нотр Дам не спря шествието за тази седмица, въпреки че имаше такива призиви към недоволните. 

Кадри, разпространени от френските медии, както и видеоклипове от социалните мрежи, показват участници в протеста, които рушат и палят бариери из парижките улици, а мнозина хвърлят бомбички. В резултат полицията е ползвала сълзотворен газ в опит да успокои ситуацията. Последваха и арести - следобед се говореше за над 120 души, в последствие числото набъбна на над 180.

"Жълтите жилетки" във френския град Тулуза неизвестни лица са поставили маска на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж на статуя на Жана д'Арк, съобщиха световните агенции. 
По-рано бе съобщено, че полицията е използва сълзотворен газ, за да разгони протестиращите в Тулуза.  

Движението на "жълтите жилетки" започна във Франция в средата на ноември 2018 г. в знак на протест срещу повишаването на цените и данъците. В последствие участниците в него демонстрираха срещу френското правителство, което обвиняват в неефективно управление и недостатъчни мерки за борба с бедността. Протестните акции в много от големите френски градове, включително в Париж, често са придружени от сблъсъци с полицията. 

Префектурата в Париж съобщи, че 126 души са откарани в полицейските управления, а над 11 хиляди души са били подложени на превантивни проверки от органите на реда.

Днес се очакваха и шествия в различни региони на Франция, но Париж изглежда остава център на вълненията по време на 23-ата поредна протестна събота, отбелязва АФП.