Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

СТРАСБУРГ

Румънските управници от Социалдемократическата партия (СДП) нарушават европейските ценности на социалистическото семейство.

Такъв коментар направи специално за Клуб Z в Страсбург португалската евродепутатка социалистка Ана Гомеш.

Тя често се противопоставя на свои колеги от Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европарламента. Мнозина я считат за дисидент в редиците на Партията на европейските соцалисти (ПЕС), оглавявана от Сергей Станишев.

На 15 април Ана Гомеш единствена от евросоциалистите се изказа срещу румънските социалдемократи. Това стана по време на дебата в ЕП в Страсбург, посветен на върховенството на закона в северната ни съседка. Дясноцентристите от Европейската народна партия (ЕНП) обвиниха социалистите, че умишлено бягат от дебата.

„Наистина бих искала да видя повече социалисти в залата. И те трябваше да заемат по-рано позиция за СДП. Но в крайна сметка те я заеха по отношение на ставащото в Румъния и на упрвляващата партия, която е член на нашата група. По мое мнение СДП нарушава принципите и ценностите на групата ни, след като е манипулирана от Ливиу Драгня. Да не забравяме, че има издадена присъда срещу него“, каза Ана Гомеш.

Ливиу Драгня е председател на румънския парламент и лидер на СДП. Той обаче не може да бъде премиер, тъй като срещу него има издадена присъда за изборни измами. Промените в румънския Наказателен кодекс, декриминализиращи някои деяния, подхранват подозренията към управниците, че искат да разчистят пътя на лидера си към поста министър-председател.

„И в други отношения СДП следва линия, напълно несъвместима с тази на нашето политическо семейство. Става дума за решението страната да последва американския президент Доналд Тръмп и да премести посолството си в Израел от Тел Авив в Йерусалим“, каза още Ана Гомеш.

Португалската депутатка припомни и кампанията на правителството в Букурещ срещу Лаура Кодруца Кьовеши. Според Гомеш единствената цел е била провал на кандидатурата на румънската прокурорка за главен прокурор на ЕС.

„Безспорно е, че тя има впечатляваща биография, която би й позволила да оглави новата служба. Лично аз смятам кампанията срещу нея за отвратителна – това е точната дума. Видях и поведението на няколко колеги от моето политическо семейство тук, в Европарламента, по отношение на Кьовеши, което смятам за неприемливо“, продължава Гомеш.

Има много причини, поради които тя смята, че европейските социалисти отдавна е трябвало да санкционират СДП.

„Но по-добре късно, отколкото никога“, обобщи депутатката.

Миналата седмица ПЕС замрази отношенията си с румънските социалдемократи до изборите за Европарламента в края на май.

Ана Гомеш обаче не смята себе си за дисидентка.

„Аз съм само социалистка. И вярвам в идеалите на ПЕС и на социалистическото семейство. Просто имам високи изисквания. Други хора и от нашата, и от други партии нямат и си мълчат. Но аз имам и затова говоря“, изтъкна тя.

Евродепутатката от Португалия сериозно критикува и БСП за противопоставянето й на ратифицирането на Истанбулската конвенция. Пред Клуб Z тя заяви, че това е още един срамен момент в редиците на европейските соцалисти.

„Отправих сериозни критики по този повод в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Не мога да приема позицията на БСП да отхвърли ратифицирането на конвенцията, която трябва да бъде част от фундаменталните права в ЕС.

В комисията попитах лично г-н Станишев (който е неин зам.-председател – б.а.) за позицията на българските соцалисти. Според мен тя не е само срещу европейските ценности, но и срещу тези на нашето социалистическо семейство. И много други членове на нашето семейство са на моето мнение“, завърши Ана Гомеш.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.