Държавният резервен фонд на Оман се е отказал от претенциите към България заради фалита на КТБ, в която бе акционер. Това става ясно от съобщение на Министерството на финансите, публикувано днес. Самото съобщение започва с друга новина - за друго дело, по което държавата няма да плаща - това на електроразпределителното дружество EVN.

"Държавният резервен фонд на Султаната Оман твърдеше по време на делото, че България е нарушила стандартите за третиране на чуждестранни инвеститори, установени в Договора за взаимно насърчаване и защита на инвестициите между България и Султанат Оман чрез действията на органите на Република България (българското правителство, Българската народна банка и българския съд), свързани с поставянето под специален надзор на „КТБ“ АД и последващото отнемане на нейния лиценз. Държавният резервен фонд претендираше обезщетение в размер на 80 милиона евро.

След два тура от писмени защити, през месец декември 2018 г. Държавният резервен фонд на Султаната Оман направи отказ от исковете си срещу България без възможност да ги предяви отново пред този или друг международен трибунал. С това всички претенции на Държавния резервен фонд на Султаната Оман могат да се считат за окончателно отпаднали, а делото - приключило в полза на България", пише в съобщението на Министерството на финансите.

От написаното не става ясно каква е конкретната причина за обрата. Самото дело бе заведено през 2015 г., когато бе отнет лицензът на КТБ и тя бе обявена във фалит.  При поставянето на КТБ под специален надзор в писмо до държавните институции фондът изрази готовност да участва в спасяването на банката, но офертата беше приета като несериозна, припомня "Капитал".  След обявяването на трезора във фалит последва жалба до съда, но тя не бе уважена с мотив липса на правен интерес. Жалби до съда имаше и от останалите акционери в КТБ, но бяха отхвърлени със същия аргумент, става ясно още от публикации по темата в годините назад.

 

Република България приключва поредното международно арбитражно дело с пълен успех. До настоящия момент  Република България, представлявана от Министерството на финансите, спечели седем арбитражни дела със значим обществен  и материален интерес, последното от които беше заведено от „ЕВН“ АГ. Общият размер на претенциите в приключилите арбитражни дела възлиза на над 1,5 милиарда евро, казват още от Министерството на финансите.

Не става ясно защо съобщението идва сега, при положение, че фондът е оттеглил претенциите си още през декември миналата година (както се уточнява в самата информация от министерството).

В сайта на Международния център за решаване на инвестиционни спорове делото все още е с висящ статус, показва справката. Движение по казуса е имало последно през ноември 2018, януари и края на февруари миналата година. Последните две - с предмет "всяка страна представя Submission on costs" - за уточняване на разноските по делото. Самите материали не са достъпни.