Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Изпълнителният директор на "Левски" Павел Колев даде пространно интервю за "Диема Спорт" покрай предстоящото навършване на 100 дни начело на клуба на новата власт. 

Босът говори за всичко свързано със "сините" - от актуалните теми като мача с "Лудогорец" и скандалното видео с участието на втория капитан Иван Горанов, до треньорски пост, предстоящата селекция, промените на "Герена", дългосрочните цели и т.н.

От какво е продиктувано решението за назначението за главен скаут на румънеца Богдан Патрашку и ангажирането на мениджърската агенция на богаташа Джовани Бекали със селекцията в "Левски"?

„Това решение бе продиктувано от желанието ни да имаме така нареченият триъгълник в спортно-техническата дейност, един независим център, започна Колев. - Като казвам независим, независим от треньора и от администрацията в мое лице, който да участва пълноценно в подбора на футболисти и планирането на състава няколко години занапред.

Агенцията на Бекали има огромна експертиза в това отношение, много контакти в целия свят, дългогодишен опит - близо 30 години, и в същото време нужната независимост. Моята задача е да направя така, че този триъгълник да сработи, защото до голяма степен се изисква всекидневна комуникация при набелязването на нови попълнения, при разговорите с футболисти, с които трябва да се разделим и в тази комуникация трябва да участват всички страни на този триъгълник, а това не е лесна задача.

В момента сме в процес по напасване. Засега нещата вървят добре, работи се усилено по селекцията, по това как би трябвало да изглежда отборът в началото на новия сезон, на 11 юли е първият предварителен кръг на Лига Европа. Ние дотогава трябва да сме готови с подготовката, а месеци преди това трябва да разполагаме с новите попълнения, за да може треньорът да направи пълноценна подготовка. Това е целта. Водят се вече разговори с някои играчи. Някои ще бъдат гледани на живо, така че да сме сигурни, че няма да сгрешим с привличането им.“

„Спортен директор нямаме. Тази длъжност е свободна все още. Патрашку е главен скаут. Агенцията на Бекали ще помага именно в тази насока. Това е огромен обем от работа и понякога е нужно да се изгледат по 150 до 200 играчи от различни държави, за да се стигне дотам да се идентифицират тези, които ще се гледат наживо. Преди това е направено проучване на цялата им кариера, на личния им живот и съответно дали могат да бъдат привлечени в "Левски". Някои имат високи финансови претенции, за други трябва да се плаща сериозни трансферни суми, трети се оказват неподходящи заради личния им живот и характер. Точно тази работа ще върши Патрашку и агенцията на Бекали, който разполага с 10-15 служители, основно скаути, които работят усилено със скаутските програми и имат достъп до огромни база данни. "Левски" в момента няма такъв потенциал - и човешки, и технически. Така че от тази гледан точка присъствието им ще бъде изключително полезно“, допълни Колев.

Той обясни защо, според него, в този процес не бива да участва треньора. Наставникът дава само профилите на футболистите от които има нужда, останалото се върши от скаутите.

„Да се остави на треньора сам да избира играчите е възможно най-голямата грешка, която може да се направи, ако един клуб иска да работи сериозно. Вече съм обяснявал. По статистика един треньор изкарва в един клуб средно 11 месеца. Тоест, ако оставиш треньорът да се занимава със селекцията, първо не му е работа да намира играчи, той не е скаут, нито агент и реално той не върши тази работа. Той получава визитки от агенти. Чисто физически един треньор, водейки тренировъчния процес, да изгледа 200 играчи и от тях да избере трима, които реално набелязва и иска да привлече... Аз не познавам наставник, който да се справи с такъв обем работа. И не се прави така. Това, което се случва, клубът чертае стратегията, дава профилите на играчите, от които се нуждае и съобразно тях скаутите намират такива футболисти. Свеждат за всеки профил до трима максимум. Това пести време и средства и улеснява гледането на живо на тези играчи“, посочи директорът.

Колко футболисти ще вземе "Левски" през лятото и как ще изглежда отборът?

„Аз мога да кажа чисто стратегически каква е целта. Идеята за следващия сезон е да привлечем максимум петима нови опитни играчи, ако може българи - още по-добре. Те трябва да съставят гръбнака на новия отбор през новия сезон. Част от тези, които са сега, ще бъдат запазени. Около тях ще се гради отбора. Към него ще прибавим интегрирани момчетата, които в момента са в първия тим. Водиха вече 2 подготовки с мъжкия тим, говоря за юношите, които играха онзи ден с "Лудогорец" - Юруков, Станислав Иванов. Да не ги изреждам всички.

И съответно оттук нататък ще се насочим изключително и само към момчетата от школата ни. Когато имаме дефицит на някоя позиция, ще търсим млади български играчи на по 15-16 години, които да вземем тук и да развием. Това е стратегията за следващите 2-3 години. Това значи  търсене на баланс между влагане на пари в селекция и поглед в бъдещето. Вероятно няма да струва толкова пари, но ще изисква търпение."

При това положение ще гони ли "Левски" титлата? Какви са приоритетите?

"За всички е ясно, че публиката на "Левски" не че от най-търпеливите, а и за традициите ни се изисква, особено след тази 10-годишна суша, да се опитаме да станем шампиони догодина. Подчертавам да се опитаме, не на всяка цена. Ако някой очаква да се изсипят 10-15 милиона за нови футболисти, това няма как да стане. Приоритет ще бъде да се инвестира в инфраструктура. Лятото задължително трябва да изградим още един изкуствен терен. Вече се работи по проекта. Ще започнем с изграждането след края на сезона.

И доста подобрения трябва да се направят по общежитието, което изисква солиден ремонт, съблекални, които в момента липсват с изключение на тези, в които и аз съм се събличал като дете и други подобрения по базата, които не търпят отлагане и изискват доста средства. Надявам се левскарската общност да приеме това като положителен знак, защото без значение кой ще е треньорът, директорът и собственикът, това, което ще се случи, ще остане за "Левски" и след нас. Това е по-важно, отколкото скъпоплатени играчи, които не оставят наследство“, рече Колев.

Той продължи в същия дух. Сред целите е и довършване на стадиона:

„Аз спокойно мога да кажа, че за "Левски" сега е важно на първо място да си изчисти репутацията и дълговете. На второ място - да направи инвестиции в школата, защото тази школа се задъхва от липсата на инфраструктура и терени и няма как да искаме елитните ни отбори до 15, 17 и 19 години да играят модерен футбол с диагонали по 50-60 метра при положение, че те нямат ден от седмицата да тренират на цял терен, защото теренът е много натоварен - изкуственият. И другото, което няма да се хареса на някои колумнисти, които не могат да си представят "Левски" да има нов стадион, "Левски" ще има нов стадион, защото това е част от бъдещето на този клуб.

И ако искаме този клуб да стане печелившо дружество и да прави пари, това са акцентите - стадион и школа. С тях трябва да дойде и силния първи тим, който да прави добри представяния в евротурнирите, каквото и да значи това, защото за родните тимове ще става все по-труден пробивът в групите и на Лига Европа и на Шампионската лига. Знаете, че предстои въвеждане на трети евротурнир. Това сверяване на часовника на европейската сцена е много важно за първия тим. Оттук насетне експерти по козирки, стадиони, треньори, които говорят повече за стадиони, колкото искате. И това е най-нормалното нещо на света. Не бива да забравяме, че живеем в България и къде се намира "Левски" сега. След 2-3 години хората може да не помнят, но положението беше и е доста тежко.“

Бившият шеф в БФС изрази оптимизъм предвид ангажирането на компанията на Васил Божков "Нове холдинг":

„Затова се борим - да изплуваме. Налагане на финансова дисциплина, плащане на задължения, плащане на заплати навреме на всички в клуба, така че да са мотивирани да си вършат работата. Доста от хората са изтърпели доста лишения само и само да работят за "Левски". Това не бива да се забравя и отрича. Аз съм оптимист, смятам, че без значение на конкретните изпълнители в администрацията и ръководството "Левски" ще върви в правилната посока.

Тримата босове, които представляват Васил Божков в "Левски".

Виждам стабилност, желание нещата да се подобрят и то не бързо с инвестиция в добри скъпоплатени играчи и след като договорите им изтекат, реално нищо не остава за историята на "Левски", а с инвестиция в нещо трайно, което ще остане и след нас. Това ме кара да съм оптимист. Пътят ще е трънлив. Дали хората ще изтърпят процеса, никой не знае. Надявам се, че да. Ако се случи, ако ние сме стартирали планираното, мисля, че бъдещето за "Левски" ще е добро“, изрази надежда Павел Колев.

Има ли все още казус с треньорския пост - Петър Хубчев ще замени ли през лятото Георги Дерменджиев?

„Никаква промяна няма в това отношение. Георги Дерменджиев е треньор на "Левски". Работи всеотдайно. От сутрин до вечер е на стадиона. Правим планове за следващия сезон. Когато говорихме за селекцията, Дерменджиев и Богдан Патрашку бяха два часа заедно и коментираха конкретни имена.

Цари спокойствие. Надявам се "Левски" да изглежда по-добре през следващия сезон. Не само на база опита на Дерменджиев, а и на база на това, че всички трябва да го улесним да привлечем желаните имена и малко да променим начина, по който се е работило около първия отбор и да улесним превръщането на "Левски" в това, което бе преди 15 годни.

Хегемон не само на българския футбол, но и на европейската сцена, защото ако хвърлим един ретроспокетивен поглед назад във времето, с всички успехи, постигнати от "Лудогорец" в последните години, а те са безспорни, още не е достигнал коефициентът на "Левски", когато игра на четвъртфинал за Купата на УЕФА и влезе в групите на Шампионската лига. Такъв коефициент още български клуб не е постигал. А той е важен, осигурява предимство при влизането в предварителните кръгове дали за Лига Европа, дали за Шампионска лига и съответно възможността да срещнеш по-приемливи отбори в битката за влизане в групите.“

„Що се касае до слуховете за Петър Хубчев, мисля, че тази отшумя отдавна, ние разследване не сме правили. Имам информация какво е станало, бил съм в медиите дълги години и продължавам да твърдя, че тази информация целенасочено бе пусната в деня на мача на националите в Косово и някой ден ще стане вероятно ясно и защо. Засега няма обяснение. Освен че някой искаше да дестабилизира селекционера на националния тим и някой много се страхува да не би случайно нещата в "Левски" да се подредят и да вземат да се получат. Кой точно се страхува? Вероятно не са малко хора. Мисля, че вашите зрители ще се сетят и сами, няма нужда да назовавам конкретни опоненти на "Левски“, завърши по тази тема Павел Колев.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.