Бившият председател на БСП Михаил Миков нарече "необмислена" реакцията на лидерката на партията Корнелия Нинова, която "отказа" да носи отговорност за евролистата на БСП.

Минути след като Националният съвет гласува различна подредба на имената в европейската листа от тази, която предложи самата тя, председателката заяви, че допреди гласуването е носела отговорност за списъка, в това число с оставка, но сега вече тази отговорност е на Националния съвет.

"А от кого ще се търси отговорност на изборите? От мене ли? Смешно е това.

Председателят на Националният съвет на БСП е и председателят на партията (Нинова - б.р.) и носи отговорност за всеки вид избори. От 17 души в гласуваната листа почти всички са предложени от Корнелия Нинова (изключенията са Сергей Станишев и Валери Жаблянов, а Янаки Стоилов си направи отвод, защото изпадна от 2-ро на 12 място след гласуването на пленума - б.р.). Различна е подредбата. Това беше необмислена реакция - да каже преди избори председател „Не търсете отговорност от мен“.

Това значи ли, че не подкрепя листата? Какво значи?", заяви Михов пред БНТ.

Някои нарекоха вота на членовете на пленува "бламиране" на Нинова.

По думите на Миков думата "бламиране" от френски може да значи различни неща, може да се използва и за това, което се случи с предложената от Нинова първоначална листа и неприемането й, но не това е най-подходящата дума.

Според него сега е времето, когато "вместо да се търсят кусурите на този или онзи, листата трябва да бъде плътно подкрепена - с цялата сила на БСП".

"В БСП, мисля си, има достатъчно политическа култура, съзнание и отговорност да се държим като отбор. Ако някой ще „скубе плевели“ - резултатът ще е съответен. Плевелите ще кажат – чистете си градинката, вместо да постигаме резултати...", обясни още Михаил Миков, взимайки пример за "плевелите" от излияние във фейсбук на партньорката на депутата от левицата Александър Симов. Тя заявила, че на следващ конгрес представители на т.нар. вътрешна опозиция в БСП щели да бъдат "изтръгнати като плевели". 

Самият Миков отрече да е част от "вътрешна опозиция", но потвърди, че винаги е казвал мнението си, дори с риск да не се хареса на партийното ръководство. С аргументи и с търсене на решения със съответните мотиви за тях. И декларира, че е готов да чува винаги обратни аргументи. И да се съгласява с тях, ако са мотивирани. 

Не такъв е бил случаят с опита на Нинова да извади Станишев от европейската листа: 

"Не съм крил какво мисля за присъствието на Станишев в листата. Номиниран е от 230 партийни организации, веднага след Елена Йончева по номинации. Председател на ПЕС, познат от социалистите в цяла Европа ... Тази война срещу него, тази самоцел на Нинова на всяка цена да не е в листата - тя е ненужда, не дава добавена стойност за БСП нито за изборите, нито въобще.

Защо се прави това – тя трябва да отговори. Страхувам се, че става въпрос за лични някакви неща..."

Миков изрази съжаление, че просто изобщо в родната политика, но и в БСП понякога спорове се водят не с мотиви и политически аргументи, а с хейтърство, тролове и "платени анализатори". И нападна директно социолога Андрей Райчев, който неотдавна заявил, че "опизицията в БСП е платена от ГЕРБ".

"Андрей Райчев да каже, че имало платени от ГЕРБ... Този човек, който всичко, което говори, го прави за пари...", репликира Миков. По думите му и това внушава омраза между хората. 

По думите на Миков листата, гласувана от Националния съвет има своите качества, а младите хора в нея тепърва ще покажат качества. И припомни, че европейските избори са пропорционални - тоест избирателят избира листа, а не конкретни хора, а преференциите са по желание и симпания. Вотът за листа значи вот за политики, за платформа, за общи решения, припомни бившият лидер на БСП. 

Миков обаче предупреди, че не знае дали има евроскептик, но в списъка със сигурност има БСП-скептик - в лицето на началника на кабинета на президента Румен Радев и журналист Иво Христов.

"Той е имал ясна позиция за това какво представлява БСП. Написал го е, а писаното остава. Трябва да може в кампанията да даде отговор, ако иска подкрепа от хората, които се идентифицират с БСП. Надявам се да има необходимите отговори как точно иска от „чеверме социалисти“ сега да пуснат бюлетина за него".

За странната история, която неотдавна разпространиха депутати от БСП (Тома Биков и Спас Гърневски) - питайки Корнелия Нинова предлагала ли е 30 млн. лв. (няма грешка в сумата - б.р.) на Миков, за да се оттегли от лидерския пост в партията, последният заяви:

"Какво да кажа на това?! Това са пълни глупости – появиха се още на конгреса на БСП, на който бях избран. Това нещо има своето битие в разни медии. Е, какъв отговор да дам на тези глупости? Ако помня добре -  едно време от Бриго Аспарухов тръгна, а сега ГЕРБ ползва тази претоплена манджа и слага подправка като размер. Тези хора нямат представа от цената на парите...", каза Миков (бившият шеф на разузнаването Бриго Аспарухов в момента е част от екипа на Корнелия Нинова в Изпълнителното бюро на БСП - б.р.)

По думите на юриста, който днес участва в тържественото честване на 140 години от приемането на Търновската конституция, и тогава, и сега и добрите и лошите герои от историята са представители на България. Тогава обаче народът е имал цел - да възстанови и изгради държавността, а днес се оказва, че не е достойно да си политик. И за това състояние на нещата "сигурно няма невинни".