Български художници-живописци ще бъдат изпратени във Франция, за да помагат за възстановяването на катедралата Нотр Дам. Това съобщи премиерът Бойко Борисов.

Чрез българския посланик в Париж е предадено тази сутрин на френския президент Еманюел Макрон, че страната ни е готова да помогне финансово, но най-вече чрез реставратори, които да отидат на място. Борисов изрази надежда за бързото възстановяване на този символ на християнството.

"Съжаляваме и скърбим за тази светиня - катедралата Нотр Дам", каза премиерът след срещата си в Министерски съвет с премиера на Грузия Мамука Бахтадзе.

Катедралата Нотр Дам оцеля след опустошителен пожар вчера. Борбата с огъня продължи до тази сутрин, като пожарникарите успяха да спрат разпространението му към двете камбанарии и да спасят сградата от срутване.

Около две трети от целия покрив, включително и Кулата-Стрела са напълно унищожени. Голяма част от историческите и културни ценности са изнесени навреме и спасени от огъня. Френският президент Еманюел Макрон обяви, че започва набиране на средства за пълното възстановяване на Нотр Дам.

Все още няма яснота нито колко ще струва, нито колко време ще продължи реконструкцията, като първоначалните прогнози са за период от между 10 и 15 години. Френската прокуратура образува разследване на пожара, като за момента основната версия е, че огънят е възникнал в резултат на ремонтните дейности, които се извършват от година насам по катедралата.