Финландия се готви за голяма коалиция водена от лявоцентристите, които не бяха побеждавали в избори от четвърт век и сега протягат ръка на умерената десница, за да държат популистите далече от властта.

След победата с изключително малка преднина на вчерашните парламентарни избори във Финландия, опозиционната социалдемократическа партия започна подготовката за трудната задача да състави новото правителство, предаде ДПА, цитирана от БТА.
Пробивът на крайнодясната формация "Финландците" се очаква до доведе до голяма ляво-дясна коалиция начело със социалдемократите, която да държи крайнодесните настрана от властта, отбелязва Франс прес.
Според окончателните резултати 25 години след последната им победа на парламентарни избори социалдемократите получават 40 места в 200-членния парламент, а "Финландците" - 39, като разликата в получените гласове е едва 0,2 процента. В. "Илта Саномат" определи ситуацията като "най-големия изборен трилър на всички времена".
Водачът на социалдемократите Анти Рине каза днес, че се надява новото правителство да бъде сформирано до края на май, но подчерта, че това ще зависи от намирането на допирни точки. Важно е да се имаме общи ценности, отбеляза той тази сутрин пред обществената телевизия ЮЛЕ.
Партия "Финландците" отбеляза голям успех. "Резултатите вероятно изненадаха всички, до известна степен дори и нас", заяви пред същата телевизия партийният лидер Юси Хала-ахо.
Консерваторите - част от сега управляващата дясноцентристка коалиция - си осигуриха 38 места. Най-тежка загуба претърпя партия "Финландски център" на досегашния премиер Юха Сипиле (либерална формация с аграрни корени), която изгуби 18 места и ще има в новия парламент 31 депутати.
Очаква се коалиционните преговори да продължат седмици след първите избори, на които нито една партия не получи 20 процента от гласовете.
Рине - 56-годишен бивш профсъюзен лидер, на когото като водач на най-голямата партия, е възложено да състави правителството - ще трябва да добави най-малкото четвърта партия, за да си осигури парламентарно мнозинство.
Той обаче има разногласия за бъдещия вид на социалните услуги с центристките и дясноцентристките формации, с които вероятно ще се опита да се съюзи, след като напълно изключи партньорство с националистите и евроскептици от партия "Финландците".
Сега на карта е заложена бъдещата форма на системата за социални грижи във Финландия - стълб на социалния модел в нордическите държави, отбелязва Ройтерс.