"Демократична България" настоява Националната агенция за приходите (НАП) и Министерството на финансите да отменят новите правила за бизнеса, свързани с подмяна на касови апарати, софтуер, нови задължения за електронните магазини, бензиностанциите и т.н. В позицията на обединението се казва, че промените в Наредба Н-18 създават както допълнителни разходи, така и правна несигурност за бизнеса.

От обединението смятат, че данъчната администрация прави опит за все повече контрол върху най-дребните детайли от търговския бизнес. И изброяват няколко проблема при приемането на новите правила на НАП, които влизат в сила по различно време тази година. Изискването за новите касови апарати, които са свързани директно с НАП, вече е в сила от 1 април.

Ето и изброените проблеми:

Сложна и неясна нормативна уредба – наредбата и нейните разяснения са дълги и объркващи. Това създава идеална среда за “рекет” от страна на служители на НАП, които винаги ще могат да изтълкуват правилата така, че да намерят нещо неизрядно.

Без оценка на въздействието върху бизнеса – измененията се извършват без оценка на въздействието, както изисква Законът за нормативните актове.

Без адекватна оценка на нуждите – липсва обосновка какво налага измененията. Остава впечатлението, че покрай сухото гори и суровото – заради малък процент недобросъвестни търговци се налагат тежки правила на всички.

Без възможност за реално прилагане – НАП няма да има капацитета да прилага наредбата с тези нива на сложност, което я прави още по-вредна, тъй като изрядните търговци ще направят необходимите разходи, за да я спазват, а останалите ще продължат постарому. Прилагането най-вероятно ще бъде кампанийно или с цел да бъде ударен един или друг бизнес.

"Демократична България" припомня, представители на бизнеса и на браншовите организации вече се обявиха против промените в наредбата на НАП. Със становище "против" излезе дори Българският лекарски съюз, защото и за лекарите ще има последици при въвеждането на новите изисквания, а и те могат да осигурят достъп на данъчните до информация за пациентите, което е недопустимоот законова гледна точка. Туристически фирми заплашиха да изнесат бизнеса си в чужбина. Търговците на горива, в това число и Българската  петролна и газова асоциация, въстанаха срещу новите изисквания в касовите бележки на бензиностанциите да пише всичко, на база на което се изчислява цената на литър гориво. Това бе направено по заръка на премиера Бойко Борисов в опит да успокои протести заради високите цени на бензин и дизел у нас.  

Освен за отмяна на последните на Наредба Н-18 и възстановяване на текстовете отпреди година и половина, от обединението настояват да се изготви изцяло нова наредба - по-ясна и разбираема. Второто искане е да отпадне задължителното изискване за използване на касови апарати, ползата от които намалява значително при наличие на възможност за предаване на данни за продажбите в реално време чрез т.нар. софтуерна фискализация.

Иска се още наличие на отворени интерфейси за комуникация с НАП, които всеки софтуер може да използва, както и въвеждането на електронни касови бележки, което освен удобно е и екологично решение, защото няма да се изразходва такова количество хартия.

"Напомняме на министъра на финансите, че най-важното за една работеща икономика не е да се напълни бюджетът. Той е важен, но за приходите в него не трябва да се разчита на свръхрегулация, тъй като тя винаги води до по-малко, а не повече приходи", завършват позицията си от "Демократична България".