С думите, че се чувства „политически доубит“ Делян Добрев от ГЕРБ, бивш министър на енергетиката, коментира в сряда сутрин пред бТВ оставката си като депутат. Той отрече медийните публикации, че майка му, братовчедка му и неговият кум са купили апартаменти в обща в кооперация в София на занижени цени. По думите му той живее под наем в апартамент от 200 кв., собственост на фирма на майка му, за което плаща наем от 1200 лв.

„Не издържам вече по мой адрес да се спекулира“, заяви Добрев.

Миналата седмица сайтът „Бивол“ съобщи, че майката на депутата, братовчедка му Росица Гаргова и кумът му Евгени Консулов са пазарували ново строителство в София на цени от 270 евро на кв. м. Сделките са осъществени между 2016 и 2018 г. Всички изброени лица са част от един друг скандал около Добрев, станал известен през 2017 г. като „Кумгейт“.

Делян Добрев определи изнесената информация като „фалшиви новини“, „клевети и нападки“. По думите му посочените цени от 270 евро на кв. м. са за отстъпено право на строеж. И цената е платена първоначално. След това неговият кум и братовчедка му са купили построените апартаменти на 650 евро на кв. м., а майка му дори платила повече – 753 евро на кв. м. Той уточни, че тя дори е купила апартамента в кооперацията от неговата братовчедка на по-висока цена. В момента обаче единствено майка му и неговият кум били собственици на апартаментите в кооперацията.

Според него се спекулира с темата, защото в столичния квартал "Манастирски ливади", където се намира кооперацията, пазарната цена на имотите е между 600 и 700 евро на кв. м., а най-високите са около 1000 евро на кв. м. 

„Аз имот нямам, жвея в апартаметна на майка ми“, посочи Добрев.

Той разказа, че майка му е купила апартамента през 2018 г., като преди това е живял отново под наем на сто метра от настоящето му жилище. 

Добрев обясни, че майка му като физическо лице е нямало да му вземе наем, но имотът се води на фирмата и като юридическо лице по данъчното законодателствто трябва да има договорни отношения с него.

„Не може наемът между свързани лица да е под пазарните цени, това означава, че крием доходи“, добави функционерът на ГЕРБ.

Попитан на кой етаж се намира имотът в кооперацията, Добрев отказа да съобщи с думите: „засегнал съм достатъчно интереси в енергетиката, за да не кажа къде живея“.

За решението да подаде оставка Добрев каза, че сам се е обадил на премиера Бойко Борисов миналата събота. Припомни и че първият път около скандала „Кумгейт“ в Хасково е искал да напусне парламента, но неговите колеги „не го пуснали“. Заради което създал и прецедент в Конституционния съд – подал оставка, но не била приета.

"Не издържам вече по мой адрес да се спекулира", каза на няколко пъти Добрев.

Той припомни, че води и дело срещу депутата на БСП Елена Йончева, която разкри връзката между Добрев и негови близки хора в хасковската община.

„Моя кумгейт беше от нищо нещо“, коментира той. И призова всички, които са се почувствали засегнати от обвиненията на депутатката на левицата „да я съдят за всички лъжи по наш адрес“.

Делян Добрев ще остане областен председател на ГЕРБ-Хасково, докато „партията не реши друго“. Готов бил да работи като консултант или "да си намери работа".