Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Франция и Германия изразиха безпокойство относно независимостта на съдилищата в Полша, предаде Ройтерс.

Това стана по време на Съвет „Общи въпроси“, който се състоя днес в Люксембург. В него участваха зам.-министри на външните работи или постоянни представители в ЕС на страните членки.

Париж и Берлин продължиха натиска си върху Варшава, за да се откаже от промените в съдебната си система. Според Брюксел те подкопават разделението на властите.

Още от вчера в кулоарите на Еврокомисията се заговори, че днес първият й зам.-председател Франс Тимерманс ще отправи остри нападки срещу Полша и Унгария. Заключителната пресконференция обаче бе първо отложена, а след това – отменена.

Според официалното съобщение на Съвета на ЕС участниците са обсъдили състоянието на европейските ценности в Унгария и на върховенството на закона в Полша в рамките на процедурите по член 7. И нищо повече.

Миналата седмица ЕК започна нова процедура срещу Полша заради новия дисциплинарен режим, наложен на съдиите в страната. От Комисията смятат, че целта е магистратите да бъдат сплашени с присъди в съзвучие с желанията на управляващата евроскетптична партия „Право и справедливост“.

„Надяваме се новата процедура за нарушения ще позволи някои подобрения, най-вече правото на ефективни правни средства за защита пред независим и безпристрастен съд“, гласи френско-германското изявление.

ЕК започна други две производства срещу Полша – съответно през 2017 и пре 2018 г. Причината е приетият закон за пенсионирането на съдиите и възможния ефект върху независимостта им.

Полша е подложена и на процедура за неспазване на върховенствотона закона по член 7 от Договора на ЕС заради съдебните реформи. На теория това може да доведе до лишаването й от право на глас в съвета на ЕС. Но трудно би се получило, тъй катое необходимо единодушието на всички останали 27 членки. Най-малкото Унгария, която е подложена на същата процедура, обеща да наложи вето.

От Париж и Берлин изтъкват, че Варшава не е адресирала в задоволителна степен безпокойството относно върховенството на закона, което доведе до започването на процедура за активиране на член 7.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.