Китай ще осигури равно третиране на западните компании и вече няма да ги принуждава да споделят чувствителна информация с властите в Пекин.

Уверението бе дадено от премиера Ли Къцян на срещата на лърха ЕС-Китай, която се състоя днес в Брюксел.

Пекин също така се съгласи да осигури балансиране на държавните субсидии за промишлеността и подкрепи предложенията за реформа на Световната търговска организация (СТО) за противодействие на търговските войни, обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

„Двете страни ще засилят дискусиите с цел затягане на международните регулации за индустриални субсидии“, се казва в разпространено съвместно изявление.

Ли Къцян от своя страна заяви, че страната му е готова да създаде по добър бизнес климат за чуждестранните компании. Той допълни, че трябва да бъде разширено сътрудничеството във всички сфери.

На срещата са били обсъдени и човешките права, каза Туск, без обаче да даде подробности.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер изтъкна, че Брюксел и Пекин са потвърдили привързаността си към запазването на световния ред, основан на правила. Според него ЕС е изразил интерес от разширяване на своите инвестиции в икономиката на Китай. Той обаче припомни, че ЕС все още няма същия достъп до пазара в най-населената страна в света, какъвто тя има до този в Европа.

„ЕС съюз е вторият най-голям търговски партньор на Китай, такъв е и Китай за Общността. Европейските инвестиции в Китай се повишиха за първи път от 4 години насам през 2018 г. Това е добра новина, но можем да направим повече. Трябва да намерим по-добър баланс по отношение на реципрочността. ЕС иска да търгува повече и да инвестира повече в Китай, но имаме нужда от правила, които ще ни позволят това“, каза Юнкер.

Според Ли двете страни трябва да ускорят преговорите по споразумението за инвестиции, за да приключи работата по него до края на годината.