За играчите от Националната баскетболна асоциация (НБА) на САЩ и Канада няма спор кой е най-великият в историята. Майкъл Джордан. Не Леброн Джеймс, още по-малко пък Коби Брайънт. Карим Абдул-Джабар е извън тройката, както и Меджик Джонсън, а Уилт Чембърлейн изобщо не е споменат.

Това сочат резултатите от анонимно проучване сред 117 настоящи играчи от НБА, направено от американския новинарски уебсайт The Athletic. Направено е в периода 16 март - 1 април като анкета, в която участвалите са посочили предпочитанията си в няколко категории.

Джордан, 6-кратен шампион с "Чикаго Булс", печели с огромен аванс - 73 процента. Леброн е втори с 11,9 на сто, плътно следван от Коби Брайънт - 10,6. Джабар има 1,7%, а Меджик Джонсън, Алън Айверсън и Кевин Дюрант са получили по 1%. 

Действащи играчи са Джеймс и Дюрант. Също така личи, че допитването е сред действащи играчи, които никога не са гледали Чембърлейн, Лари Бърд, Джулиъс Ървинг, Бил Ръсел... Все пак някои от тях са посочили Абдул-Джабар. Наблюдатели коментират, че Айверсън няма място в тази компания, но присъствието му се обяснява с това, че е бил кумир на много от настоящите състезатели.

Дискусията кой е по-велик - Ем Джей или Краля Леброн, се разрази с пълна сила в изминаващия сезон. Джеймс, който миналото лято смени "Кливланд Кавалиърс" с "Лос Анджелис Лейкърс", заяви преди месеци, че поставя себе си като №1 в историята на лигата. Това изявление му донесе критики и от най-великите, които подчертаха, че дори Джордан не си е позволявал такъв лукс, а има повече аргументи за неофициалната титла.

След това Леброн изпревари Майкъл във вечната ранглиста на реализаторите. Той е пред него в доста индивидуалин показатели, но отстъпва по титли, тъй като има "само" три. Само "между другото" - първият му сезон в "Лейкърс" не може да се нарече успешен - тимът не се класира за плейофите. Така за първи път от много години Джеймс ще ги гледа по телевизията.

За 44,3 процента от анкетираните за "Най-полезен играч" (MVP) на приключилия редовен сезон трябва да бъде определен Джеймс Хардън от "Хюстън Рокитс". 

Интересен е въпросът "За кой треньор бихте играли". Убедително начело е наставникът на "Сан Антонио Спърс" и 5-кратен шампион Грег Попович - 40,9%.

Има и питания "Кой е най-лошият съдия", "Кой е най-надценен", "Кой е най-подценен"...

Както и къде ще играе през следващия сезон Кевин Дюрант. За цели 63,3 процента звездата ще напусне шампиона "Голдън Стейт Уориърс" и ще облече екипа на "Ню Йорк Никс". Според 20,2% той ще остане при "воините", договорът му с които изтича скоро.