Вашингтон заплаши днес да въведе мита за "Еърбъс" (Airbus) и за други европейски компании, ако Брюксел не спре със субсидиите за самолетостроителя, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Става дума за нов етап в конфликта, който вече 14 години противопоставя "Боинг" (Boeing) и "Еърбъс" и съответно САЩ и ЕС. Двете страни се обвиняват взаимно пред Световната търговска организация (СТО) за предоставянето на незаконни субсидии на двете групи.

В комюнике постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър заяви, че европейските парични помощи за "Еърбъс" ощетяват всяка година САЩ с 11 милиарда долара от търговския обмен. Той заяви, че Вашингтон е готов да предприеме "действия", а СТО трябва скоро отново да се произнесе по този конфликт.

"СТО стигна няколко пъти до заключението, че помощите на ЕС носят щети на САЩ", обяви търговското представителство на САЩ. То публикува предварителен списък с европейски продукти, които биха могли да бъдат предмет на допълнителни мита.

Вашингтон посочи, че ЕС не се съобразява с решението на СТО и заяви, че е готов да приложи санкциите "това лято", щом организацията оповести решението си.

"Целта ни е да постигнем споразумение с ЕС, за да сложим край на субсидиите за големите пътнически превозвачи, които противоречат на заключенията на СТО. Когато ЕС спре тези вредни помощи, въведените в отговор мита биха могли да бъдат отменени", отбелязва Лайтхайзър в комюникето.