Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Вашингтон заплаши днес да въведе мита за "Еърбъс" (Airbus) и за други европейски компании, ако Брюксел не спре със субсидиите за самолетостроителя, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Става дума за нов етап в конфликта, който вече 14 години противопоставя "Боинг" (Boeing) и "Еърбъс" и съответно САЩ и ЕС. Двете страни се обвиняват взаимно пред Световната търговска организация (СТО) за предоставянето на незаконни субсидии на двете групи.

В комюнике постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър заяви, че европейските парични помощи за "Еърбъс" ощетяват всяка година САЩ с 11 милиарда долара от търговския обмен. Той заяви, че Вашингтон е готов да предприеме "действия", а СТО трябва скоро отново да се произнесе по този конфликт.

"СТО стигна няколко пъти до заключението, че помощите на ЕС носят щети на САЩ", обяви търговското представителство на САЩ. То публикува предварителен списък с европейски продукти, които биха могли да бъдат предмет на допълнителни мита.

Вашингтон посочи, че ЕС не се съобразява с решението на СТО и заяви, че е готов да приложи санкциите "това лято", щом организацията оповести решението си.

"Целта ни е да постигнем споразумение с ЕС, за да сложим край на субсидиите за големите пътнически превозвачи, които противоречат на заключенията на СТО. Когато ЕС спре тези вредни помощи, въведените в отговор мита биха могли да бъдат отменени", отбелязва Лайтхайзър в комюникето. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.