Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Стартът на заседанието на Съдийската колегия на ВСС днес излезе извън обявения дневен ред - в началото на сбирката Лозан Панов бе атакуван, този път заради изявленията на съпругата му Елисавета Панова. Нещо повече – директно бе подложено на съмнение правото на Панов да продължава по-нататък работата си, съобщи правният сайт "Де факто" от заседанието на колегията във ВСС днес. 

Поводът - думи на Елисаветта Панова пред бТВ в неделя, че осъждането на Панов, задето не е дублирал имотните си декларации, е „извращение в правото“ и че „трябва да си признаем, че живеем в завладяна държава“. Казаното бе във връзка с намерението на семейството да заведе дело срещу държавата в Страсбург заради липсващо правосъдие.

„Нито съдиите, нито аз, нито който и да е в тази зала не се интересува от имотното ви състояние и личния ви живот. Но колегите смятат, че съдът е дискредитиран и професионалното им достойнство е засегнато. Съдиите, г-н председател, искат да знаят дали се разграничавате от мнението, че в България няма правосъдие, а ако смятате, че е така - кажете какво направихте в тази посока? Би било лицемерие да продължим да се произнасяме за професионалното израстване на нашите колеги, ако не вярваме изобщо в правосъдието. Въпросът е – разграничавате ли се или не от това становище, вярвате ли на българските съдии?“, започнала днес заседанието на съдийската колегия с обръщение към Панов Боряна Димитрова.

Председателят на ВАС Георги Чолаков продължил: „Уважаеми г-н председател, и аз искам да задам един въпрос, продуктуван от колегите в административния съд. Искам и аз да уточня, че не се интересувам нито от личния ви живот, нито от имотното ви състояние. Г-н председател, питам ви, споделяте ли това изявление на вашата съпруга, че съдебният акт на АССГ е “извращение с правото”?

Олга Керелска се е намесила с критика, че не е редно подобни въпроси да се поставят в момента, без да са били предварително обявени. “Ние работим по предварително обявен дневен ред”, категорична е тя.

Чолаков и други членове са поискали Панов да отговори на поставените въпроси. 

Лозан Панов е отвърнал:

"Както предния път, така и сега няма да участвам в това.“

И е излязъл от заседанието, но това не е спряло изказванията по негов адрес.

Боян Магдалинчев е реагирал: „И аз наистина се чудя какво правя, да стана ли да изляза и аз. За пореден път се демонстрира безкрайно пренебрежително отношение към Съдийската колегия, не е нормално за втори път председателят на ВКС да излиза без никакъв оттговор, това не са наши въпроси, а на поставилите ги колеги!“

Атанаска Дишева обаче опонира:

„И аз се чудя какво правим тук. Впрочем, аз зная какво правя. Дойдох да участвам в обсъждане на предварително обявения дневен ред. Ако г-н Чолаков и г-жа Димитрова в неделя са получили обаждане от магистрати, защо вчера не ги поставихте въпросите, да се подготвя и аз. Започнахте с изявления, че не се бъркате в ничий личен живот, ама вие точно това правите, опитвате се да ни направите участници в театър по сценарий, който очевидно е готвен и в неделя, и вчера!"

Докато в Съдийската колегия на ВСС тече този сюжет, съпругата на председателя на ВКС Елисавета Панова разпространи писмо, в което обяснява какво не е успяла да каже в ефира на бТВ в неделя, където избра да участва покрай сагата с имота й от "Артекс", закупен преди да е съпруга на Панов, и заради който семейството бе вкарано в "Апартаментгейт".

В него тя разказва хронологията, по която според нея тя и съпругът й са намесени в "Апартаментгейт" - в момент, в който Панов е в чужбина и е съобщил това пред ВСС, сайтът "Правен свят" - по думите й "обслужващ интересите на главния прокурор Сотир Цацаров и покровителстван от Делян Пеевски", пуснал "фалшива новина". Тя се състои в това, че "съпругата на Лозан Панов си купила на рекордно ниска цена апартамент от "Артекс" - само 225 евро на квадрат".

Припомня се, че тиражираната сума е размерът на данъчната оценка, но в действителност закупеното не е апартамент, а право на строеж и сделката е изповядана на двойно по-висока цена.

В писмото си съпругата на Панов казва, че от екипа на премиера Бойко Борисов разпространили информацията за това, че собствениците на "Артекс" са кумували на семейство Панови, а след това Борисов сам използвал повода и заявил: „А ние си говорим за този гейт, където вече има и кумове, и отвратихме народа."

В писмото на Панова следва разказ какво се случва след тиражирането на новината за апартамента на съпругата му. Той звучи така:

Същия ден, на 26.03., председателят на ВКС получава на електронната си поща уведомление от НАП за приключване на неговата ревизия, с което му е връчен ревизионният акт. Днес малцина са тези, които ще си спомнят, че формалното основание за ревизията дойде от наказателно постановление на Сметната палата, с което Панов беше глобен с 1000 лв. Той беше наказан за това, че не е декларирал имуществото си пред палатата, макар и същата институция официално преди това да е обявила на сайта си, че не е необходимо да го прави, а е достатъчно декларацията да се подаде и публикува на сайта на Инспектората на ВСС. „Новината“, че Лозан Панов е глобен заради това, че е укрил доходите и имотите си, макар че през цялото време всеки български гражданин е можел да влезе на сайта на Инспектората и да се информира за всички обстоятелства, свързани с имущественото състояние на председателя на ВКС, е широко тиражирана от пропагандната машина на Делян Пеевски. Много скоро законодателят внася уточнение в разпоредбата и запълва пробойната, с която уточнява, че тримата големи в съдебната власт декларират имуществото си само пред Инспектората. Въпреки това обаче заради неподадената и пред Сметната палата декларация е задействана друга държавна институция, която често помага за укротяване на опърничавите на властта. НАП започва ревизия. От вчера сред отвратените вече има и шокирани за това, че съдия № 1 предстои да съди България в Страсбург за отказ от правосъдие у нас именно заради поръчково наложената му от Сметната палата глоба, която съдът услужливо на властта потвърди на две инстанции. Повърхностният поглед на предприетата стъпка от Лозан Панов всява смут, но задълбоченият дава всъщност истинските отговори. Именно глобата на Сметната палата е причината за стартирането на пълна ревизия на съдия № 1, която на 26.03.2019 г. приключва с извода, че Панов е укрил 100 000 лв., а основанието на НАП да направи този извод се базира единствено на скалъпеното доказателство, т.нар. експертиза на вещо лице. Според нея единствената недвиживима вещ, която Панов е придобил през последните шест години - дървено бунгало на бетонова основа, покрито с ламаринен покрив и външна тоалетна в местността Прибой, Варненско, с размер 37 кв. м, е оценено на 1750 евро/кв. м, т.е. пет пъти над действително заплатената цена и три пъти по-скъпо от луксозния апартамент на Цветан Цетанов с личен асансьор. Вследствие единствено и само на тази експертиза данъчните органи констатират, че Лозан Панов е укрил 100 000 лв. Продавачът на бунгалото е физическо лице, а не фирма. Така в разгара на „Апартаментгейт“ и замитането на цифрите с оставки от 26.03.2019 г. Лозан Панов вече е официално клиент на КПКОНПИ и прокуратурата. Ревизионният акт дава повод за стартиране на процедура по отнемане на „незаконно придобитото бунгало“, а наличието на „укрит доход“ от 100 000 лв., т.е. в особено големи размери, е основание за наказателно преследване, което може да приключи с отнемане на свобода.

По думите на Панова "институциите вече неприкрито се държат като бригади на групировката СИК от средата на 90-те години, но с една-единствена разлика - главатарят им вече е международно признат". Според нея целта на атаката е да се "унищожи един от малкото авторитети, оцелели по време на неговото управление по върховете на държавата", което би подсигурило управлението на Борисов.

Елисавета Панова "поздравява" хората, овладяващи държавата, макар да не ги назовава поименно, но декларира, че "страхливци няма как да ме уплашат". И призовава: "Хора, има ли останала жива душа по тези ширини, която все още има очи и уши?!"

Коментари

Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

Председателят на върховния

Председателят на върховния съд съди българския съд съда пред европейския съд зарад съдебна несправедливост. Има ли по-голяма гротеска.
Костадин Генчев's picture
Костадин Генчев
Косьо Генчев

До: bubamara

Ти си гнусен перверзник (видно от автопортрета ти), както и долна Политическа Проститутка, държанка или на Борисов, или на Цацаров или на Дебелата Свиня. Интересно ми е защо изобщо драскаш тук?!
true lies's picture
true lies
truelies

Има.

Цецоу, осъден престъпник, "освободен" от по-горната инстанция след борисов смс. Бойко, търговец на амфети и "сваляч" на малолетни, вместо да лежи при бай Ставри премиерства. Позорна държава е тая, в която командори мутромилиционерската сган.
 's picture

Бобо

гнусна държава

На цялата прогнила от корупция власт сал един Лозан Панов и пречи , прокурори и съдии с вили по Гърция и апартаменти в Париж и Лондон , комплекси по морето , а те завалиите се фокусирали в Панов , гнусна и долна кампания ....
Костадин Генчев's picture
Костадин Генчев
Косьо Генчев

За живите души по тези ширини

Искам да уверя г-жа Панова, че все още има такива живи хора по тези ширини, които имат и очи, и уши. Аз съм един от тях. Наистина в последните десетина години не зная дали да вярвам на ушите си, като виждам съсипията на държавата ни с очите си. Защото в ушите ми влиза непрекъснато информация за "великите успехи", които държавата ни е постигнала под Мъдрото ръководство на Партията и лично на др. Бойко Борисов. На тази посредствена Мутра, препоръчана от ДС за пазвантин и разтривач на ушаците и табаните на др. Живков. На Комуниста от БКП (да, комунист с главно "К"). На еднокнижния пожарникар, разпалил най-големите пожари в държавата ни. Има, г-жо Панова, има още хора, които не са гьонсурати. Аз, и такива като мен, ще Ви подкрепим в гадната Ви борба с плужеците!

ГЛУТНИЦАТА

ГЛУТНИЦАТА ВИЕ Глутницата ВСС, събрана от различни квоти: НС, президенство, олигарси, падишахи, султани…не ви ли стигнаха агнешки главички, афиши, плакати, развинтени болтове на колата му, а искате да ръфате и живо месо от съдия Лозан Панов? Вместо да решите основния проблем за неравномерното и ненормално натоварване на съдиите в съдилищата, особено районните в големите градове, а не гражданските съдии да умират от свръх натовареност заедно със секретарите и деловодителите си,а наказателните съдии нямат работа, но осреднявате натовареността на двете отделения и отчитате средна натовареност ниска, вие се кахърите, че съдия Панов е още жив и се мъчите да го вкарате в кюпа заедно с другите крадци и играчи в съдебната система. Колегите ви се надяваха да ги спасите с реформи от страха, феодализма, беззаконието и липса на справедливост в съдебната система, а вие сте по-лошо котило и от предишния ВСС. Толкова сте прозрачни, безсрамни, елементарни поръчкови кариеристи, оплетени като свински черва! Долу ръцете от съдия Лозан Панов и неговата съпруга! Оставка на ВСС!

Лозан Панов за Главен прокурор

Да издигнем кандидатурата на Лозан Панов за Главен прокурор на Република България. Не е проблем, че Главния прокурор има неограничена власт. Проблем е човекът, който заема длъжността. Свестен човек с неограничена власт не е лошо.Точка. Повече няма да се обяснявам.
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Вярвате ли на Съдебната система

НА СЪДЕБНА СИСТЕМА С ВСС, ИЗГРАДЕН НА БАЗА ПАРТИЙНИ И ВСЯКАКВИ ДРУГИ КВОТИ, МОГАТ ДА ВЯРВАТ САМО РЕШЕТНИКОВЦИ, ГУНДЯЕВЦИ, БОРИСОВЦИ, ЦВЕТАНОВЦИ, ЦАЦАРОВЦИ, ДОГАНОВЦИ… Дълбоко уважаема г-жо Панова, Те не се интересуват от състоянието на бойлера Ви – тече или не, нито пък от правото Ви на строеж. Те се интересуват от душата Ви, дали още дишате, дали мърдате, и ако отговорът е Да, защо все още не сте окаляни? До кога ще се различавате от Тях ? Г-ЖО ПАНОВА, БОРЕТЕ СЕ, И ЗНАЙТЕ, ЧЕ НАРОДЪТ ВЪПРЕКИ СТРАХА, ВИ УВАЖАВА И ПОДКРЕПЯ И СЕ СТРАХУВА ЗА ЖИВОТА ВИ ! На изборите, народе, на изборите легално, не на барикадите и задкулисно, можеш да изгониш русо- и турко-угодниците, и да си подредиш къщичката! ДБ не е идеалната алтернатива, но в момента е по-добра десетки пъти от всяка друга!
true lies's picture
true lies
truelies

Някак ми е трудно да клъвна на риданията на

черната лебедица, която одобрява беззаконията на пикаещия в Рилските езера. И ваща мама също, крадливи гъзоблизци на другата банда олигарси.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.