От 2015 г. до февруари тази година от кипърските банки са изтеглени руски капитали на стойност 5 милиарда евро, съобщава кипърският вестник "Филелефтерос", като се позовава на доклад на кипърската централна банка. 

Всеки месец руски вложители изтеглят пари от Кипър и допринасят за изтичането на руските капитали от кипърската банкова система. Заради закриването на сметки от руски клиенти за един месец са изтеглени депозити за 93 млн. евро.


Спадът на руските капитали в кипърските банки за последната една година е 1,34 милиарда евро, а за последните две - 2,65 милиарда. 

Намаляването на присъствието на руски вложители в кипърската банкова система изглежда, че е свързано с усилията на международно равнище за борба с прането на пари в ЕС. 

Според данните на кипърската централна банка депозитите на руски граждани в края на 2013 г. са били 11,76 млрд. евро, като до февруари тази година са спаднали с 4,95 млрд. От 2015 г. до края на февруари 2019 г. изтичането на руски капитали от банките е 5 млрд. евро.

През 2019 г. с интерес се очаква оценката на Комитета от експерти за оценка на мерките за борба с прането на пари и финансирането на тероризма към Съвета на Европа, известен като Мънивал (Moneyval). Това е така, защото Кипър е обект на критики както в Европа, така и от САЩ. В различни публикации в чуждия печат се появяват твърдения за движение на "особени" руски парични средства от и към Кипър, предаде БТА.