Ако анонсираният преди ден от ГЕРБ и СДС слоган, с който ще се явят на евровота - "Европа ни чува" ви звучи познато, има за какво. Със същия слоган през 2009 година НДСВ отиде на избори, а още по-рано, през 2005-а, водачът на листата на НДСВ в Габрово Станимир Илчев проведе своята кампания под мотото "Гласовете ви чувам" - по името на едноименната творба на големия български автор Димитър Талев.

Именно "Гласовете ви чувам" е в основата на използвания по-късно слоган за вота през 2009 година. За използването на заглавието на романа на Талев Илчев получи специално разрешение от сина на писателя - Братислав Талев. Малко по-късно самият Илчев написва книга с анализи, интервюта и др. от времето, прекарано в Европейсксия парламент, озаглавена "Европа ви чувам".

На този фон в неделя зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на предизборния щаб на партията Цветан Цветанов, председателят на общинския съвет в София Елен Герджиков и лидерът на СДС Румен Христов гордо представиха слогана на коалицията за изборите за Европейски парламент... "Европа ни чува".

Герджиков разказа как се е стигнало до този избор. Мотото надграждало предишните такива - от "Открито управление - гарантирано от ГЕРБ" (2007 г.), през "България няма време за губене" (2014-а) и "Видими резултати" (2015 г.).

Безогледност

Заради това странно "съвпадение" днес ръководството на НДСВ се събира, за да реши какви стъпки може да предприеме в защита на интелектуалната си собственост. От партията са поканили за участие и специалисти по авторско право. "Дори и слоганът да не е обект на защита, заглавието на книгата би трябвало да е", коментира Станимир (Стенли) Илчев пред Клуб Z с уговорката, че не е специалист в областта и изказва мнение без да в имал още консултация с юрист.

"Скандално е. Безпардонно е. Те казват "ние не гледаме слоганите на другите партии. Когато не гледаш такива неща, квалификацията е безпардонност", заяви Илчев.

По думите му не може да става въпрос за къса памет:

"Тези хора - Бойко Борисов и Цветан Цветанов, бяха водачи на листи. Не вярвам да са толкова политически късопаметни".

Стенли Илчев разказа и как сега в партията се обсъждал сходен слоган за явяването на евровота - с идеята, че новият ще надгради старите - "Нас Европа ще ни чуе".

"Имаше такова предложения по време на обсъждането. Едно, защото НДСВ има традиция в използването на това мото, второ, защото искаме да кажем, че нас Европа ще ни чуе по-добре от всички останали. Защото Европа чува от тях "Ало, Банов съм", чува апартаменти...", посочи в заключение бившият евродепутат на НДСВ.

Клуб Z потърси за коментар последователно Елен Герджиков, Цветан Цветанов и Румен Христов, но нито един от тримата не отговори на мобилния си телефон. Не отговарят и от пресцентъра на партията.