Кои са страните, в които има най-много мюсюлмани и най-много християни. Социологическият център "Пю" предлага полезната информация за Топ 10 на държавите с най-много мюсюлмани и с най-много християни - към 2015 г. и според прогнозите към 2060 г.

Тази информация е полезна и заради разликите в разпределението, концентрацията и предполагаемите промени в двете най-големи световни религии.

Така от данните се вижда, че глобалното мюсюлманско население е концентрирано на няколко места, докато християните са много по-разпръснати по света. Близо две трети от хората, които изповядват исляма или 65 на сто живеят в страните от топ 10. От християните само 48 на сто обитават държавите в топ 10.

Топ 10 на държавите с най-голямо мюсюлманско население

10 countries with the largest Muslim populations, 2015 and 2060

Топ 10 на държавите с най-голямо християнско население

10 countries with the largest Christian populations, 2015 and 2060

Някои от държавите, които са сред 10-те най-населени с мюсюлмани или християни, имат и големи, а в някои случаи и по-големи, групи от населението, които изповядват друга религия. Например Индия в момента е на второ място сред страните с най-многобройно мюсюлманско население, което е 15 на сто от населението на държавата, където мнозинството от хората са хиндуисти.

Още по-любопитен е случаят с Нигерия - тя е и в двете таблици - с 90 млн. мюсюлмани е пета в едната класация, а с 87 млн. християни е на шеста позиция в другата. 

Двата топ 10 са любопитни, защото илюстрират колко далеч са се преместили двете религии от историческите си и традиционните си корени. Петте страни, в които има най-много мюсюлмани, са в Южна и Югоизточна Азия или в Субсахарска Африка, а не в Близкия изток. Държавите с трите най-големи християнски общности са в двете Америки, а не в Близкия изток или Европа.

В света към момента има около 2,3 млрд. християни и 1,8 млрд. мюсюлмани. Според прогнози на "Пю" разликата между двете религии ще изчезне към 2060 г., когато се очаква, че християните ще бъдат 3 млрд., а мюсюлманите - близо 3 млрд. Както е добре известно средната възраст на мюсюлманското население е много по-ниска, хората, които изповядват исляма, имат повече деца от християните. 

През 2060 г. ще има и други промени. Според прогнозите начело на топ 10 на най-населените с мюсюлмани държави ще е Индия, която ще измести от първото място Индонезия. Но въпреки това мюсюлманите в Индия ще си останат малцинство с 19 на сто, а доминиращата религия все така ще е хиндуизмът.

Към 2060 г. най-много християни все така ще живеят в САЩ. Но в топ 10 се очаква да влязат Танзания, Уганда и Кения, а Русия, Германия и Китай да отпаднат от списъка. Сред 10-те страни с най-християни тогава се предвижда да няма нито една европейска държава.