Лидерката на "Движение 21" и популярна юристка Татяна Дончева коментира в бТВ актуалните политически събития. И не само политически. В типичния си стил тя се спря на назначението на Данаил Кирилов за правосъден министър, "Апартаментгейт", предизборните ходове на ГЕРБ и БСП, а също така направи интересна съпоставка с целувката на Кубрат Пулев.

Само "морален проблем" ли е сагата с апартамента на Цветан Цветанов, както го е определил Кирилов тези дни? За нея е както морален, така и правен.

"Не се учадвайте на отговора на Дани Кирилов, като видите приведената му стойка, когато го правеха министър, отвърна Дончева. - И думите му "аз съм войник на ГЕРБ". За тези хора моралът и законът се измерват в това първо да обслужат партията, към която принадлежат. А не да се подчинят на някакви принципи и норми, които са общоприети. Не бива да се изненадвате."

"Докато те си подаваха оставките и излизаха в отпуск, Дани Кирилов, новият правосъден министър, внесе поредното безумие в парламента, според което се премахва изискването за десет години юридически стаж и високи морални качества за председател на КОНПИ. И се приема, че всеки от тайните служли с десет години стаж, разбирайте в ДАНС и някакви други подобни места, може да оглави комисията, която да отнема имоти на хората", добави Татяна Дончева.

"По този повод вчера Георги Марков е казал, че все пак не бива да се връщаме към Закона за собствеността на гражданите от времето на социализма, когато имаше ограничение за собствеността до 120 квадрата за жилище и до 60 квадрата за вила. Аз бих казала на Дани Кирилов, новия правосъден министър, верен войник на ГЕРБ, и на Георги Марков, който даже има научна титла по право, че те не са в този закон, те значително са го задминали с тази законова поправка."

"С нея очевидно искат да ни кажат, че Гестапо ще се занимава с нашите имоти. Не само с нашето арестуване, с нашите безумни проверки, а с отнемане на нашите имоти. Така че използвам трибуната ви, за да заостря вниманието на гражданите и за да може докато търсим достъп до покрива на Пламен Георгиев и докато мерим квадратите, да не се окаже, че междувременно те са ни обули и с това да ни изпратят на специалните служби да и проверяват. И да ни отнемат имотите."

“Не е проблемът само неграмотния човек. Той може да направи големи бели в законодателството. Но когато този човек има формална диплома и може да изпълни всяка поръчка, без да се замисли за последиците и за отражението върху обществените отношения, това става наистина опасно. Това са безпардонни хора, които изобщо не се опасяват, че ще има и след тях. Че ще са отначалото и до края на света, че ще грабят нови и нови неща и за тази цел трябва да заемат съответната позиция с цената на всичко.”

За Антон Славчев, заместникът на Пламен Георгиев в КПКОНПИ, който също се е сдобил с евтин апартамент, депутатката от четири парламента, каза следното:

“Само му вижте физиономията на този човек. Той е интелект до безкрайността. И как се подбират тези хора? Един пръст чело и изпълняване на всякакви неща.”

Дончева отправи послание към избирателите за предстоящия евровот:

"Въобще е трябва да ни интересува какви са полезните ходове на премиера. Да му ги мислят пиарите. Те дотук измислиха една серия глупотевини. Като това да попитат Корления Нинова и Мишо Миков кой на кого е дал 30 милиона и дали дал. Естествено че не е сериозно, но се вкарва в обръщение. Това е нивото им. Не бива да им пречим. Нека ги оставим да направят толкоав глупости, колкото им душа дава.”

"На тези евроизбори хората трябва да погледнат изключително практично, без да се занимават с това какви еврочиновници пращат. Да покажат категоричен червен картон на ГЕРБ, за всичко, което сътвори за тия години. И да можем да отпушим процеса за стартиране начисто. Проблемът е контролът на ГЕРБ върху информационното обслужване. Мишо Константинов трябва да бъде отстранен от контрола върху “Информационно обслужване”. Стига сте тиражирали тезата как той единствен разбира. Той е един от говорителите на ГЕРБ в много дълъг период от време."

Последва интересна съпоставка с една от водещите теми в България в последните седмици - целувката на Кубрат Пулев.

"Разликата между ГЕРБ и останалите може най-добре да бъде видяна в съпоставката между Димитър Маринов, човекът, който беше в екипа на филма “Зелената книга”  спечелил “Оскар”, и Кубрат Пулев с неговата одисея в Америка. По-илюстративно не мога да го представя. Това е известен наш боксьор на професионалния ринг, който при поредния си бой в Америка се прочу с целувката си към една журналистка. И вече две седмици ние не се занимаваме със спортни неща и постижения, а се занимаваме с това кой ще го съди, допустима ли е тая целувка или не", заяви Татяна Дончева.

"ГЕРБ е като Кубрат Пулев. И неслучайно той е техен кумир, на тяхната емблема е и Бойко Борисов се снима с него за щяло и нещяло. Хора, които имат на пръв поглед престижно занимание, обаче правят такива неща, че все ни вкарват във филми и неудобства. Все да се обясняваме за задръжки и поведение."

На вметка на водещата, че зрителите ще възразят, ако приравнява Димитър Маринов към БСП, адвокат Дончева отговори:

"БСП не е Димитър Маринов и в България ние не сме само двата типажа. Но когато не харесваш БСП и смяташ, че те също имат заслуги за твоя спетицизъм, има други партии, извънсистемни. Налагането на нещо ново не може да стане изведнъж."

За финал Татяна Дончева нарече ГЕРБ “шайка крадци”.

И добави, че БСП не просто е излязла от парламента, а от мача и чака сега ГЕРБ да бърка и да се препъва сама.

"Кукловодите на ГЕРБ и БСП са едни и същи хора. Не може БСП да бъде алтернатива на ГЕРБ и да намери решението. Тя не е  алтернатива, не се лъжете", завърши ударно лидерката на "Движение 21".