Небостъргачът на "Артекс" се оказа с редица неизпълнени дейности по първоначалния проект. Това разкри днес министърката на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

"Проверката на проекта "Златен век" приключи вчера, има изготвен констативен акт – възложителите са уведомени и той ще им бъде връчен", обясни тя. "Констатираните нарушения касаят подземните етажи - неизпълнение на дейности, които са залегнали в проекта."

Става дума за подвижни платформи за автомобили, които трябва да обслужват подземните нива, и отделно проблеми със съседен терен, в който се работи, но за който няма строителни книжа.

Всичко това става ясно, след като "Златен век" бе проверяван шест пъти от дирекцията за строителен контрол, и те откриха проблем едва при последната проверка - и то единствено, че "Артекс" е проектант, изпълнител и надзорник на проекта. Въпреки протестите на столичаните от "Лозенец" и изтеклия срок за строежа, от ДНСК твърдяха, че той може да продължава, докато съдът не се произнесе по въпроса с изтеклото разрешение.

Темата с протестите от изминалите няколко години бе забравена, докато скандалът с евтините апартаменти, продавани от "Артекс", не я събуди.

Така вчера се оказа, че строежът в действителност трябва да бъде спрян - но след като премиерът Бойко Борисов каза тежката си дума.

С официално съобщение от Министерски съвет обявиха, че "на среща при министър-председателя Бойко Борисов кметът на София Йорданка Фандъкова отново заяви, че разрешението за строеж на сградата "Златен век" в столичния квартал "Лозенец" е изтекло". 

"Всички проверки, които са извършвани до този момент от строителния контрол, са правени от регионалната дирекция. Това е първата проверка, която се прави от централната дирекция – лично арх. Иван Нестеров (директорът на ДНСК) е участвал при проверката както на място на строежа, така и при прегледа на всички строителни книжа", обясни днес Аврамова.

Не става ясно дали това означава, че досега всички проверки не са открили нередности, защото Нестеров не ги е извършил.

От "Артекс" са получили акт за спиране на строежа, който могат да обжалват в 7-дневен срок. 

"Към момента има проверка на Специализирана прокуратура, подадени са всички документи – ще бъдат прегледани от издаването на разрешението за строеж до сегашния момент на строителството. В същото време инициативният комитет е подал жалба в Софийския административен съд, така че и там предстои дело", каза още Аврамова.

След като приключат всички проверки ще стане ясно дали сградата може да бъде разрушена. Засега са вдигнати 17 от предвидените 34 етажа.