Епидемията "Апартаментгейт" се разпространява, възможно е да достигне и до по-ниските етажи на властта.

Това каза за радио "Фокус" политологът Даниел Смилов в коментар за нарастващия вълнообразно скандал с евтините имоти за властта.

По думите му след сагата с имотите на управляващите премиерът Бойко Борисов взима правилно решение с предложението хората, изпаднали в такава ситуация, да подадат оставка и да се оттеглят от изпълняването на функциите си. И шефът на КПКОНПИ, и шефът на следствието Борислав Сарафов обаче направиха това чак след настояването на Борисов.

"От вчера има ново развитие на случая с апартаментите, на хора, за които досега нямаше такава информация. Проблемите са доста широко разпространени. В сърцевината им е дали може държавен служител или човек, който е на работа на високите етажи на държавата, да получава луксозни имоти на преференциални цени.

Това е проблем, който повдига много въпроси: защо се е получила тази цена, за подкуп или изнудване става дума, или е просто щастливо стечение на обстоятелствата, на които мнозина с право не вярват.

Всичко това води до нуждата да бъдат предприети необходимите мерки", заяви Смилов.

Той каза още, че опитът за заобикаляне на проблема с председателя на антикорупционния орган Пламен Георгиев чрез излизане в отпуск, ще бъде трудно решение на проблема.

По думите му събитията от последните седмици са доказателство, че антикорупционната система, макар и трудно, започва да се раздвижва.