Държавата да забрави завинаги българските имена, наложени насилствено на български граждани по времето на т.нар. "възродителен процес", извършен от тоталитарната власт. И институциите да престанат да подсещат пострадалите за преживяното. За това настоява за пореден път ДПС с промени в Закона за гражданската регистрация. 

Подобен законопроект, внесен от депутати от движението, се появява периодично във всеки парламентарен мандат. Но поради някаква причина не се приема. Той засяга близо 1 млн. души. Става дума и за пряко пострадали от насилствената смяна на имената, извършена от комунистическа България, и за техни наследници.

По същество с текстовете се настоява администрацията да престане да изисква от хората да съобщават и "българското си име", когато им издава официални документи  - например удостоверения и преписи на актове за гражданско състояние и всякакви други административни книжа. На подобни изисквания служители в администрацията до днес подлагат граждани, които по законов ред са възстановили рождените си имена. Според мотивите към законопроекта тези практики "са недопустими и засягащи съвестта и чувствата" на жертвите на мракобесния комунистически режим и т.нар. "възродителен процес".

От ДПС настояват още въпросните насилствено дадени имена на български граждани да бъдат заличени от регистрите на населението (т. нар. ЕСГРАОН), като това важи и за случаите, когато имената са били възстановени по законов ред, и когато лицата са починали преди да се възползват от законовата опция да възстановят името си. Това трябва да се извърши от регионалното министерство и подчинената му дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване". На практика това значи държавата чрез официалните си регистри "да забрави" насилствено наложените имена. 

Депутатите от движението искат и всеки администратор, който отново си позволи да изисква гражданин да съобщи "българското име", което му е било дадено насила, да подлежи на глоба. Предложението е при първо нарушение санкцията да е 500 лв., а при повторно - 5000 лв. Същата глоба трябва да се налага и на ръководителя на съответната администрация, чийто служител си е позволил нарушение на тези законови разпоредби. Размерът е същият.