Евродепутатите приеха нови правила за пазара на газ, чиято цел е да се гарантира правна сигурност за доставчиците и конкурентни доставки газ за всички европейци.

Мерките, известни още като „втвърдена газова директива“ на ЕС, ще обхванат газопроводи, влизащи в ЕС от страни извън него.

• По този начин България на практика ще си осигури контрол над „Турски поток“. Решението носи и големи надежди на противниците на „Северен поток 2“ като например Полша.

По-конкурентен пазар на газ в ЕС в полза на потребителите

Изменените правила ще гарантират, че собствениците на газопроводите, влизащи в ЕС, са различни от тези на доставките на газ. Газопроводите трябва да бъдат достъпни за други оператори, както гласят правилата за вътрешен пазар на газ в Съюза. Потребителите ще могат да се възползват от повече конкурентност и, следователно, от по-ниски цени.

Тази реформа уточнява и правната рамка за бъдещи проекти на газопроводи със страни извън ЕС, които ще включват и Великобритания, след като тя напусне Съюза.

Изключенията - под стриктни условия

Изменените правила предоставят изключителна компетентност на ЕС, щом става въпрос за сключване на споразумения за нови газови линии в ЕС от страни извън него, както и за предоставяне на дерогации, т.е. частични отмени на закони.

Комисията има право да разреши на държава членка, в която се намира първата входна точка, да започне преговори за доставки на газ от нов газопровод от страна извън ЕС. Това ще става при условие, че това не е в конфликт на правото на ЕС или в ущърб на конкуренцията или сигурността в Съюза. Страната трябва да се консултира с останалите засегнати страни членки, преди да поиска такава дерогация от правилата на ЕС. От Еврокомисията зависи да прецени дали да я даде.

За съществуващи газопроводи (свързани с газопроводи на ЕС преди влизането в сила на директивата) държава членка може да вземе решение за дерогация в рамките на една година след влизането в сила на директивата, ако не е в ущърб на конкуренцията.

„От сега нататък всички газопроводи от страни извън ЕС, включително „Северен поток 2“, ще трябва да спазват правилата на ЕС - достъп на трети страни, отделяне на собственост, недискриминационни тарифи и прозрачност“, изтъкна докладчикът – полският евродепутат Йежи Бузек.

След официалното одобрение от министрите на ЕС, тази директива ще бъде публикувана в Официалния вестник на съза и ще влезе в сила 20 дни след това. Държавите членки имат 9 месеца да приведат националното си законодателство в съответствие с директивата.

Ползата за България

Новите правила бяха одобрени първо на 18 март от Комисията по индустрия, изследвания и енергетика.

Тогава евродепутатът Владимир Уручев (ГЕРБ, ЕНП) коментира през Клуб Z, че България ще контролира „Турски поток“, тъй като ще бъде първата страна членка на ЕС, в която ще влизат тръбите от Турция.

Той обаче допълни, че „Северен поток 2“ не може да бъде спрян. Изобщо не се спира развитието на нито един проект, но има принуда да се спазват европейските правила. Това става чрез затягане на контрола на ЕС. Всичко трябва да се обявява чрез Еврокомисията, която винаги може да задвижи своите процедури при нарушаване на законодателството.

Газовата директива на ЕС не създава проблем за завършване на строителството на газопровода "Северен поток-2", заяви днес постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов по телевизия "Росия-24", предаде ТАСС. 
Тъй като входната точка на "Северен поток-2" на европейска територия е Германия, решенията по проекта остават в компетенцията на германските регулатори, уточни той. 
По думите му Европейската комисия си запазва известни правомощия по строителството на газопровода и също ще трябва да даде своя принос. 
Фактът, че Дания все още не е дала разрешение съоръжението да премине през нейни териториални води или през изключителната й икономическа зона, засега не се отразява на темпа на строителството, посочи Чижов, цитиран от БТА.