Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че ако британският парламент не одобри сделката за Брекзит на Тереза Мей до 12 април, ЕС няма да позволи удължаване на срока за напускане. Преди това тя бе изразила надеждата, че ЕС ще позволи кратка отсрочка до 22 май, която да ѝ осигури още време да прокара сделката си.

Юнкер отхвърли тази опция и добави, че ако Великобритания одобри споразумението до 12 април, ЕС ще трябва да приеме отсрочка до 22 май.

"Ако британските депутати не са се произнесли дотогава, никакво кратко удължаване няма да бъде възможно. След 12 април рискуваме да провалим евроизборите и да застрашим функционирането на ЕС", заяви Юнкер.

Той добави, че на този етап "твърд Брекзит" е "много вероятен".

"Вярвам, че сценарият "без сделка" в полунощ на 12 април е много вероятен. Това не е резултат, който желая. Но пък е резултат, за който Европейският съюз е подготвен", сподели председателят на ЕК.

Юнкер отбеляза, че Съюзът може да прояви допълнителна гъвкавост при договорянето на бъдещите отношения с Лондон.

"Открити сме за всякакви възможности за бъдещите отношения. Готови сме за началото на преговорите по този въпрос, след като споразумението бъде утвърдено", допълни председателят на ЕК.

По думите на Юнкер събитията в британския парламент от последните дни допълнително са го убедили, че споразумението трябва да получи одобрение от ясно изразено мнозинство. Според него утвърждаване на споразумението след 12 април би създало заплаха за изборите за евродепутати и за работата на институциите на ЕС.

Преди 10 дни Европейският съвет даде отсрочка за оттеглянето на Великобритания до 22 май. Условието за това бе британският парламент да подкрепи споразумението преди 29 март. Това обаче не се случи.

Очаква се сделката на Мей да бъде за четвърти път подложена на гласуване този четвъртък. В сряда вечерта народните представители в Камарата на общините ще могат да предложат алтернативни пътища пред Великобритания. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.