Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц обяви, че на този етап не вижда "абсолютно никаква причина" за повторно удължаване на срока за "Брекзит", тъй като ситуацията в британския парламент не се е променила значително, предаде Ройтерс.

Изявлението на лидера на Австрия идва малко след като френският президент Еманюел Макрон предупреди, че удължаването на срока за "Брекзит" "не бива да се възприема за даденост".

Във вторник премиерката на Великобритания Тереза Мей обяви, че ще помоли за повторна отсрочка на срещата на Европейския съвет на 10 април. Тя също покани лидера на лейбъристите Джеръми Корбин, с който ще се опитат да изгладят различията си и да постигнат обща позиция за "Брекзит".

Последният ѝ ход изнерви "твърдите брекзитъри" в Консервативната партия. Лидерът на "И Ар Джи" (група в Консервативната партия, която настоява за "твърд Брекзит" или за сделка, която ясно да отдели Великобритания от Съюза) Джейкъб Рийс-Мог.

"Мисля, че осигуряването на подкрепата на признат марксист (Корбин) едва ли ще влее увереност сред консерваторите", заяви депутатът.  

Мей уточни, че ще настоява за кратко удължаване отвъд 12 април, въпреки че преговарящите от страна на ЕС многократно заявиха, че опциите пред Лондон са: да напусне на 12 април без сделка, на 22 май със споразумението на Мей или да иска дълго удължаване (обсъжда се датата да се измести между януари и април 2020 г.), което ще означава, че Обединеното кралство ще трябва да участва на евроизборите.

"От днешна гледна точка няма абсолютно никаква причина за удължаване на срока за напускане, тъй като хаосът във Великобритания не се е променил. Няма наличен "план Б", който да е в състояние да събере достатъчно мнозинство в долната камара на британския парламент (Камарата на общините)", сподели Курц на пресконференция. "Нека стискаме палци на Тереза Мей, нека се надяваме, че тя ще успее да убеди народните представители от долната камара и може би, в края на краищата, ще избегне "твърд Брекзит", добави той.

Курц отбеляза, че опциите пред Лондон са ограничени, след като сделката на Мей бе отхвърлена за трети път на 29 март. Канцлерът уточни, че удължаване под каквато и да е форма ще бъде одобрено само ако от страна на правителството бъде представена основателна причина.

"Достигнахме до ситуация, в която Европейският съюз няма какво повече да направи...Топката е в полето на долната камара на британския парламент", предупреди той.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.