Доналд Тръмп заяви, че нарекъл Си Цзинпин "крал" по време на посещението си в Пекин през 2017 г. и че лидерът на Китай останал доволен от оценката. 

Американският президент разказа краткия анекдот на официалната пролетна вечеря на Републиканския национален комитет, предаде Си Ен Ен. Въпреки това Си Цзинпин споделил, че не се възприема за крал. 

"Той каза - "Но аз не съм крал, аз съм президент". Аз му казах -"Не ти си президент до живот и следователно си крал", заяви Тръмп, като думите му предизвикаха смях. "Той каза -"Хмм". Хареса му. Много добре се разбирам с него", добави американският държавен глава.

Тръмп посети Китай през ноември 2017 г. само няколко месеца преди Националният конгрес в Китай да отмени ограничението президентите на страната да служат до два мандата. Това се случи през март 2018 г.

Последният монарх в историята на държавата е Пу И от династията Цин, който е бил свален през 1912 г. Тогава се установява Република Китай. 

Тръмп бе посрещнат тържествено в Пекин - той бе първият лидер на чужда страна, който вечеря в Забранения град в съвременната история на Китай. След посещението му обаче отношенията между двете държави се влошиха - в началото на 2018 г. Тръмп започна да налага мита на китайски стоки, за да изравни търговския дефицит.

В своята реч пред Републиканския национален комитет американският президент обясни, че ако не беше наложил тарифите, китайската икономика щеше да се изравни с тази на САЩ до две години.

"Те щяха да ни настигнат за много кратък период от време...в рамките на две години, до края на мандата ми, ако разполагахте с нормален президент...те щяха да ни настигнат. Но точно сега ще мине много време преди да ни настигнат", заяви той.

Преговарящите на САЩ и Китай проведоха множество срещи в Пекин и Вашингтон през последните няколко седмици, за да уточнят последните детайли преди да подпишат търговска сделка. Тръмп заяви, че администрацията му се противопоставя на "хроничните търговски злоупотреби" на Китай. 

    "Те се възползваха от нашата страна и знаете ли какво - уважавам ги за това. Казвам следното - ние трябваше да правим това с тях", отбеляза президентът.