Любителите на шоколада имат нов повод да се почерпят, защото португалски учени доказаха, че той е полезен за здравето, съобщи в. "Дейли мейл".

Похапването на няколко парченца черен шоколад всеки ден сваля кръвното налягане само за месец. Необходимото количество е 20 г.

Млечният шоколад също е полезен, но най-добър ефект има черният шоколад.

Учените от Политехническия институт в Коибра са работили с 30 здрави доброволци на възраст от 18 до 27 години. Половината от тях получавали шоколад със съдържание на какао 55 процента, а останалите - 90 процента. Участниците трябвало да се въздържат от други храни, богати на флаваноли - горски плодове, чай, вино.

Резултатите показаха, че систолното налягане (горната граница) на доброволците, които са на черен шоколад, намаляло с 3,5 mmHg (милиметри живачен стълб), а диастолното - с 2,3 mmHg. При участниците на млечен шоколад тези показатели намалели съответно с 2,3 и 1,7.

Групата на черен шоколад също била с по-добър пулс и вентрикуларно-артериално взаимодействие - взаимодействието между лявата камера и артериите, които изтласкват кръвта в тялото.

Промяна в структурата на сърцата на участниците обаче не е имало.

Учените се надяват изследването им да е в полза на използването на шоколада като профилактично средство за поддържане на здрава сърдечносъдова система.