Български бизнесмен, който се занимавал с чистота, сметоизвозване и разделно изхърляне на отпадъци, и съпругата му - адвокат - са двама от загиналите на падналия в Северна Македония малък самолет. Другите двама са техните деца - на 1 и 18 години, съобщи Нова тв.

Това се разбира от бордовите карти на малкия самолет тип "Чесна Р-210", който падна снощи в близост до Скопие на път за България.

Българското посолство в Северна Македония все още няма официално потвърждение на самоличността на жертвите, нито дали е имало други хора на борда.

49-годишният българин е имал лиценз за пилотиране, вероятно издаден от българските власти. Самолет от този тип няма "черна кутия".

Катастрофата е станала вчера следобед, след като пилотът е докладвал за изключително силна турбуленция около връх Солунска глава, най-високия на планина Якубица. Там често има неочаквания течения. От скопското летище веднага изпратили хеликоптери, които открили останките на самолета на 35 км от столицата на югозападната ни съседка в труднодостъпна местност.

Щаб в Скопие ще реши кога могат да се изпратят хеликоптери, които да кацнат и да започнат спасителната операция. От българска страна е подготвен хеликоптер с готов екип на Гранична полиция, който също може да се включи. Засега македонските власти са отказали тази помощ. Планината е висока над 2400 метра.

"Все още нямаме никаква информация от страна на македонските ни колеги за това кога може да започне спасителната операция. Предполагам, че вече са се свързали с нашите органи по разследването и те могат да дадат малко повече информация за това”, заяви пред Нова тв директорът на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация” Станимир Лешев. "Ще направим връзка с немските власти, за да установим летателната годност на самолета. Самолетът не е с наша регистрация и нямаме данни за него. Той не е в нашия регистър, ние не извършваме никакви технически експертизи, инспекции и т.н. Инспекциите се извършват там, където летателната машина е регистрирана. Самолетът е бил поддържан в Германия, там се е следяло за неговата изправност.”