Злонамерени кръгове в България и лош превод на думите на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, които били изопачени и грешно интрепретирани от българските медии. Това е причината за възникналото напрежение между София и Анкара според говорителя на външното министерство на Турция Хами Аксой. Позицията му е със заглавие: "въпрос за изказванията, които се приписват на министър Чавушоглу в контекста на Закона за вероизповеданията в България". А самото изявление на говорителя е публикувано на официалния сайт на турското външно министерство.

"Имаме много добри и близки отношения с България. Нашите сънародници в България обогатяват нашите отношения. Като съседи, приятели и съюзници Турция и България обръщат внимание на принципа на ненамеса във вътрешните работи на другата държава", се казва в отговора на Хами Аксой.

Но било и "напълно естествено външните министерства на двете държави да имат конструктивен и приятелски диалог и да се консултират помежду си по много въпроси".

"В този контекст се забелязва, че изявлението на министъра на външните работи на Турция в скорошна реч, в която той се позова на по-раншен телефонен разговор с българския външен министър за измененията в Закона за религиозните вероизповедания, приети от българския парламент, и за международните норми, бяха погрешно интепретирани и изопачени от българската преса заради грешен превод. Смята се, че някои злонамерени кръгове прибягнаха до тоззи подход с намерението да навредят на турско-българското приятелство. Но нашето приятелство с България, което се крепи на солидни основи, няма да пострада от подобни действия", подчертава още говорителят на турското външно министерство.

Димпломатическото напрежение между България и Турция се появи след думи на министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, свързани с приетите в България промени в Закона за вероизповеданията. В свое изказване той намекна, че първоначалният вариант на измененията на закона е трябвало да бъде ремонтиран и това се е случило с намеса от страна на Анкара.

Промени в Закона за вероизповеданията бяха приети и миналия четвъртък от Народното събрание. Първоначалната идея бе за еднократна амнистия на задълженията на всички вероизповедания към хазната, но заради обществено напрежение в крайна сметка решението, предложено от ГЕРБ, беше за разсрочване на задълженията. След това се оказа, че забавени плащания към бюджета в размер на над 8 млн. лв. има мюфтийството. Идеята и за амнистия, и за разсрочване след това срещна подкрепата на ДПС. 

Промени в закона обаче имаше и в края на 2018 г. и те бяха наистина мащабни. Имаше предложения за спиране на даренията от чужбина под каквато и да било форма, както и други рестрикции, поддържани предимно от представители на "Обединени патриоти". И в приетия преди дни законопроект имаше опит за забрана на даренията, но предложението не бе прието. Най-вероятно точно тези последни текстове е имал предвид външният министър на Турция.

По-късно турският посланик в София беше извикан в МВнР.

От външното ни министерство реагираха официално на ситуацията с Чавушоглу по следния начин: 

По повод изявленията на външния министър на Република Турция Мевлют Чавушоглу ви информираме, че по негово искане бе проведен телефонен разговор с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

По време на разговора Чавушоглу изрази притеснения, че поправките в българския Закон за вероизповеданията са насочени срещу мюсюлманската общност. 

Вицепремиерът Захариева информира своя колега, че измененията в закона, които са внесени от народни представители, не са насочени срещу нито едно вероизповедание в страната, а напротив – гарантират равнопоставено третиране на всички регистрирани вероизповедания. 

България не може да приеме намеса от чужда държава в законодателния си процес и такава не е била допускана. Обръщаме внимание, че изказването на министър Чавушоглу е дни преди местните избори в Турция и практиката неведнъж е показвала, че използването на добросъседските отношения в такива ситуации обикновено не е от полза за никого.

В петък вечер премиерът Бойко Борисов съобщи, че след продължила пет часа среща с турския вицепрезидент Фуат Октай, че не са се разбрали. Турската страна смятала, че с нищо не е засегнала България, обясни тогава Борисов.

 „Смятат, че с нищо не са ни засегнали, че е извадено от контекста това, което в България се раздухва. Извадихме сайтовете, пускахме го на живо. И сега продължават да говорят по телефона.

Не считам повече за нужно едно и също нещо да говорим. Ако решат, че трябва да си поднесе Чавушоглу извиненията, да го направи. Аз бях неотстъпчив за всички други варианти - за съвместни изказвания, комюникета, интерпретации. Много ясен бях, че честта и достойнството на една държава не могат да се съизмерват с никакви други ползи”, заяви Борисов. „Никой не ни е оказвал каквото и да е въздействие за Закона за вероизповеданията. Това сме си го направили, защото сме считали, че като държава сме длъжни да плащаме за всяко едно от вероизповеданията. И така и направихме”, уточни премиерът.