ВМРО организира протест пред турското посолство в София. Причината е изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че Анкара се е намесила за промените в Закона за вероизповеданията.

Българските власти отрекоха твърденията. МВнР извика посланика на Турция у нас за обяснение, а премиерът Бойко Борисов проведе разговор с вицепрезидента Фуат Октай по темата. Тя обаче не доведе до извинение. 

Депутатът от „Обединени патриоти” Александър Сиди заяви, че ще поискат изслушване на външния министър в Народното събрание, на което Екатерина Захариева да обясни подробно какво точно е имал предвид турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Сиди отбеляза, че не сме получили извинение от турските власти дори и след 5-часова среща на българския премиер Бойко Борисов с турския вицепрезидент Фуат Октай.

"Протестът е пред посолството, защото тук са представителите на тази държава, които обидиха България и обявиха, че са се намесвали във вътрешните работи на нашата страна. Тук са хората, които трябва да поднесат своите извинения и да опровергаят това, което използваха за своята предизборна кампания – една лъжа според нас", заяви Сиди.

"Ако не се получи това извинение, сме готови и на други действия, с които да покажем, че не приемаме такива думи", отбеляза Мануела Маринова от младежката организация на ВМРО.