"Сърцето, моторът и душата на партия ГЕРБ." Така беше описан зам.- шефът на ГЕРБ и председател на предизборния щаб Цветан Цветанов на представянето на евролистата на ГЕРБ и СДС в неделя в НДК.

Водачката на листата Мария Габриел говори. До нея са Цветан Цветанов, Андрей Ковачев, Ева Майдел, Александър Йорданов и Лиляна Павлова.

"Нека нашите политически опоненти казват, че ГЕРБ е машина на изборите", обяви той. "Не подходихме административно в избора на евролистата", каза още той.

Лиляна Палова е седма, което засега не ѝ гарантира сигурно влизане в ЕП.

Ето как представи Цветанов кандидатите за евродепутати на ГЕРБ и СДС:

1. Мария Габриел - български еврокомисар, "момичето от Хаджи Димово, което повишаваше своята квалификация във Франция, но предпочете да се върне в България, два пъти евродепутат на годината". Цветанов изброи още поредица от нейни грандиозни успехи.

Д-р Дариткова, нов шеф на ПГ на ГЕРБ, и Вежди Рашидов.

2. Андрей Ковачев - досегашен евродепутат. "Човекът, който има най-голям евродепутатски опит, винаги защитава жертвите от комунизма, принос да имаме по-голяма памет за комунизма, активна роля при преговорите между Северна Македония и ЕС."

3. Андрей Новаков - досегашен евродепутат, "по-разпознаваем с трибагреника, който носеше по време на протестите, свързани с пакта за мобилност".

4. Ева Майдел - и досегашен евродепутат. Цветанов изтъкна нейната активност.

5. Асим Адемов - "млад човек, учител, после директор в едно от училищата в община Гърмен", по думите на Цветанов. Адемов отново е предложен за евродепутат, въпреки предварителните очаквания, че заради неговата не особено голяма активност в ЕП, няма да намери избираемо място в листите. 

 
Александър Йорданов е на шесто място в евролистите.

6. Александър Йорданов - квота на СДС. "Той бил човекът, който никога не се знае какво кога ще каже", според Цветанов. Но Йорданов подкрепил сериозно Борисов.

"Случайно ли е, че Корнелия Нинова се кипри на кон. Наш дълг е нейната партия да не яхне България", каза след обявяването на името му Йорданов.

7. Лиляна Павлова - доскорошната министърка на европредседателството, която отскоро се върна в парламента.

Според социологическите изследвания седмото място съвсем не е сигурно като избираемо. Засега ГЕРБ (все още няма проучвания, които тестват ГЕРБ+СДС) би взела сигурни 6 и вероятно още едно седмо място. Но акцентът е на вероятно. А и трябва да се видят как са се променили нагласите след "Апартаментгейт".

8. Емил Радев - евродепутат досега. "Човекът, който винаги работи като юрист преди всичко в правната комисия на ЕП", каза Цветанов. 

9. Ивелина Василева - депутат и бивш министър на екологията. "Благодаря ти, Иве", обърна се към нея Цветанов. Тя трябвало да даде всичко от себе си, за да имат ГЕРБ и СДС и 9-10 депутати в ЕНП.

10. Марин Захариев - "едно младо момче, което е винаги усмихнато, от Смолян, нямаме проект да е загубен в Смолян, по който той е кандидатствал, зам.-кмет на Смолян".

11. Иво Ралчовски - "един прекрасен доктор, има специализирана очна клиника", с която имал възможност да помага във Врачанска област, но бил разпознаваем и във Видинска, и Монтанска /из целия Северозапад прочут, казано по-накратко/.

12. Младен Шишков - "с невероятно експертиза в сферата на строителството, добавена стойност към експертизата в българския парламент, радетел за религиозното многообразие като представител на католическата общност".

13. Николай Диков - "млад човек, от младежката структура на ГЕРБ, от Стара Загора, автомобилен състезател", който никога не нарушава правилата по пътищата.

14. Камен Костов - заместник-областният управител на Сливен, даже подкрепял еко био пчеларството.

15. Йоана Йончева Кильова - "ново лице, но с присъствие в местната власт в Казанлък, има три момчета, изпълнила е ангажимента за увеличаване на демографския прираст", бизнес, свързан с екология, много важно за нея било, че е завършила в САЩ, но се върнала в България.

16. Жечо Станков - зам.-министър на енергетиката. Човекът, който работи много сериозно и допринася за реализирането на Норвежката програма, работи по енергийната ефективност

17. Илия Лазаров - от СДС. За мен е мисия, за да помогнем на ЕНП, казал Лазаров, който сам поискал да е на последното място.

Всички много се стараеха да подчертават колко единна е ГЕРБ пред предстоящите евроизбори и след скандала с апартаментите, който доведе до оставките на правосъдната министърка Цецка Цачева, на заместник-министъра на енергетиката Красимир Първанов и най-вече до оттеглянето на Цветан Цветанов като депутат и шеф на ПГ.

 
"Обединението на ГЕРБ и СДС е ключово за успеха на тези избори", каза в поздравлението си към ГЕРБ председателят на ЕНП Жозеф Дол.

В сценария след европейските поздравление на подиума се качи първи финансовият министър Владислав Горанов.

"Нашите политически опоненти няма да допуснат само европейски теми, ще ни върнат към бита в България", каза той, не пропусна да обясни колко много при управлението на ГЕРБ се е подобрил този бит.

"Основният ни външнополитически партньор е ЕС и държавите в него. Страховете за бъдещето са свързани с огроното противопоставяне на великите сили. Затова естественият път е колко повече и колко по-бързо може да се интегрираме в европейските структури", добави той. Спомена и плана за мобилност. Говори и за "кафявата хватка, в която се опитват да ни притиснат нашите опоненти в България".

Бойко Борисов в компанията на новия си съюзник - Румен Христов, лидер на СДС, и на Цветан Цветанов, вече бивш шеф на ПГ на ГЕРБ. До Румен Христов е Владимир Кисьов от СДС, а Фандъкова е заела мястото до Цветанов.

Вицепремиерът Томислав Дончев се появи на трибуната след Горанов. Като се впусна да говори за формулата, която политическите алхимици търсели за народната любов. "Но ние не сме алхимици, разчитаме на експертиза, работа, работа, да бъдем добри. И добрият омръзва, затова се опитваме да бъдем все по-добри и по-добри. Чували сте да се говори, че при нас има разделение. Но за разделение може да се говори, когато хората се чудят кого да следват и в какво да вярват. Ние имаме ли такъв проблем? Не. Различни сме - едни са млади, други по-млади. Едни са умни, други по-умни...

Георги Харизанов и Антон Тодоров.

В края г-н Цветанов ще викне силно: "Победа". Победата е важна, тя е почти най-важна. Целта на победата обаче не е да смачкаш другия, да го унищожиш, имаме нужда от победа, която е триумф на нашите ценности и идеи. Нямаме нужда от шамани, а от експерти. 

Не забравяйте, че след 26-и следва 27-ми".

Така завърши Дончев.

Думата беше дадена и на съвсем прясната председателка на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. Тя не пропусна да спомене "силния капитан - Бойко Борисов". 

Кметът на Бургас Димитър Николов се появи във видео, записано от Цветанов. 

Столичната кметица Йорданка Фандъкова беше съвсем наживо. Тя се представи с обичайното броене - на километри метро, санирани и построени детски градини и училища, нови возила в градски транспорт и т.н. Фандъкова благодари на "невероятния" еврокомисар Мария Габриел и на "невероятните евродепутати".

Водещи бяха певицата Йоанна Драгнева и актьорът Евгени Будинов. И двамата правят политическа кариера, свързана с ГЕРБ.