Турският президент Реджеп Ердоган е приел в резиденцията си делегация на ДПС, водена от председателя Лютви Местан, съобщават местни медии, цитирани от БТА. Срещата се е състояла в двореца Чанкая в столицата Анкара.

Според журналистите на нея са присъствали освен лидерът на Движението и зам.предсдедателят Рушен Риза, както и кандидатите за депутати Хюсеин Хафъзов и Шабанали Ахмед.

Няма никакво официално съобщение за предмета на водените разговори, а срещата е била закрита за медии, се казва още в съобщението.

На сайта на ДПС също няма информация за визитата, установи Клуб Z.

Това е първата среща на новоизбрания турски президент с лидера на ДПС, пишат местни медии. До неотдавна Ердоган общуваше главно с отцепилите се от тази формация Касим Дал и Корман Исмаилов, основателите на Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД), които често гостуваха в Анкара.

На предишните парламентарни избори Ердоган, тогава в качеството си на премиер на Турция, бе дал нареждане на всички структури на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) по места да агитират за кандидатите на НПСД, припомня "Дневник". Емисарите на ПСР много активно лобираха и сред българските изселници, и сред техните организации в Турция в подкрепа на НПСД.

Неофициално се твърди, че по линия на правителството е била осигурена финансова подкрепа за формацията на Касим Дал и Корман Исмаилов специално за изборите, се посочва в цитираните медийни съобщения. Тази позиция на Анкара бе предизвикала силно недоволство сред близките до ДПС изселнически организации в Турция. Планът на Анкара цели да разцепи турците в България, дори писаха тогава изселнически медии.

Сегашната среща се тълкува категорично като стопляне на отношенията с ДПС. "ДПС и Анкара затоплиха отношенията", коментира по повод срещата активист на изселническа организация в Истанбул, цитиран от "Дневник".

В Турция ще бъдат разкрити около 100 избирателни секции, значително повече в сравнение с предишните избори.