България е член на НАТО, но освен това е православна и славянска държава и с това може да допринесе за диалога межди Русия и алианса. Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков за сайта "FOCUS-bbs", коментирайки възможна среща между НАТО и Русия, за каквато спомена премиера Бойко Борисов. Той каза още, че България е в опасност, когато Русия и Запада са в конфликт.

"Българската позиция е на страна членка на НАТО, която е заявила, че за нея това членство е безалтернативно. Няма как да играем ролята на посредник. Ние сме страна в този спор. В същото време, освен страна членка на НАТО, България има и други идентичности, които биха могли да бъдат използвани от нашите партньори в тази сложна ситуация. Ние сме православна и едновременно славянска държава. В същото време сме черноморска страна и по тази линия сме гранична държава, както спрямо Русия, така и спрямо Украйна. Не на последно място, България в продължение на 45 години беше част от Руската сфера на влияние. Това е опит, който мнозинството от страните членки на НАТО не притежават. По тази причина много от тях, често не са в състояние да разберат мотивациите на Русия за едно или друго действие", обясни Биков.

Според него от всички тези позиции, България може да си позволи да анонсира разумна и адекватна позиция, през която освен всичко останало да защити и собствения си национален интерес.

"И тук не говоря за прословутите руски пазари, които така или иначе са трудни за нас от доста време насам. Говоря за традиционен геополитически интерес, който нашата страна, винаги когато е била свободна, е следвала неотклонно. България е разположена на границата между три цивилизации – Западната, Ислямската и Православната. Ние сме православен народ, били сме част от Османската империя и в края на този период сме започнали националното си възраждане повлияни от европейските идеи на националистическия либерализъм, който е модерен през XIX век. Този цивилизационен баланс е много сложен, както във вътрешен, така и в международен план. Големите опасноти за страната ни идват тогава, когато Русия се конфронтира със Запада", обясни Биков. 

И допълни, че в такива моменти ние трябва да осъществяваме много сложен баланс, който в крайна сметка да ни гарантира неоткъсване от орбитата на Европа. Биков припомни, че този баланс е бил осъществяван и от цар Борис Трети и до голяма степен от цар Фердинанд.

"Трябва да припомним, че по време на Втората световна война, България е единственият съюзник на Германия, който не прекъсва дипломатическите си отношения със СССР. И днес България има нужда от диалог между Запада и Русия, не защото си мислим, че сме борци за световен мир, а защото осъзнаваме, че тази конфронтация е опасна на първо място за нас", каза Биков.